Lavrov telefonoval s Kerrym, bavili sa aj o stiahnutí zbraní

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Sergej Lavrov
Minister zahraničných vecí Ruska Sergej Lavrov. Foto: SITA/AP

MOSKVA 3. októbra (WEBNOVINY) – Obe strany konfliktu na východe Ukrajiny musia plne dodržiavať dohodnuté prímerie a ďalšie podmienky mierového plánu. V piatok to povedal ruský minister zahraničia Sergej Lavrov počas telefonického rozhovoru s jeho americkým partnerom Johnom Kerrym.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Šéf ruskej diplomacie tiež zdôraznil nevyhnutnosť stiahnutia ťažkých zbraní z východu Ukrajiny. Monitorovanie situácie na frontovej línii by podľa neho mala čo najskôr prevziať Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). „Lavrov zdôraznil nevyhnutnosť prísneho dodržiavania dohôd z Minsku o prímerí,“ citovalo Lavrova ruské ministerstvo zahraničia.

Na mierovom pláne vrátane prímeria sa Ukrajina a Rusko dohodli 5. septembra v Minsku. Obe strany však pokoj zbraní pravidelne porušujú. Od zavedenia prímeria zomrelo už najmenej 30 vládnych vojakov a ďalších desať osôb vrátane povstalcov. Mierový plán tiež predpokladá stiahnutie ťažkých zbraní a vytvorenie 30-kilometrovej nárazníkovej zóny, ktorú by monitorovali pozorovatelia OBSE.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe John KerrySergej Lavrov