Európsky parlament vypočuje ďalších kandidátov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Európsky parlament
Foto: SITA/AP

BRUSEL 6. októbra (WEBNOVINY) – Ďalší komisári sa postavia tento týždeň pred poslancov Európskeho parlamentu v Bruseli. V doobedňajších hodinách poslanci vypočúvajú slovinskú komisárku bývalú premiérku Alenku Bratušekovú, ktorá sa má starať o energetické otázky Európskej únie, po nej nasleduje lotyšský kandidát na komisára Valdis Dombrovskis zodpovedný za euro a sociálny dialóg.

Večer predstúpi pre poslancov budúca hlavná šéfka EÚ pre zahraničie Talianska Federica Mogheriniová a Estónec Andrus Ansip, ktorému prisúdili digitálny vnútorný trh.

Všetci kandidáti, ktorí sa v pondelok predstavia poslancom a zodpovedajú na ich otázky, majú mať v komisii ako viceprezidenti dôležitú koordinačnú úlohu. V prípade, že EP odsúhlasí všetkých kandidátov, komisia pod vedením Jeana-Clauda Junckera začne 1. novembra pracovať.

Minulý týždeň vypočuli europoslanci väčšinu kandidátov, niektorí z nich si však vypočutie budú musieť zopakovať, keďže poslancov nepresvedčili. Je medzi nimi aj Brit Jonathan Hill, Francúz Pierre Moscovici, česká nominantka Věra Jourová, maďarský exminister zahraničných vecí Tibor Navrácsics či Španiel Miguel Arias Caňete.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrus AnsipFederica MogheriniováPierre MoscoviciTibor NavrácsicsValdis DombrovskisVěra Jourová
Firmy a inštitúcie Európsky parlament