Šéf NATO nevidí v budovaní vzťahov s Ruskom žiadne rozpory

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Jens Stoltenberg
Foto: SITA/AP

VARŠAVA 7. októbra (WEBNOVINY) – Nový šéf Severoatlantickej aliancie (NATO) Jens Stoltenberg si želá konštruktívne vzťahy s Ruskom aj v čase, keď NATO uvažuje o posilnení svojich jednotiek v strednej a východnej Európe. Povedal to v pondelok počas návštevy Poľska v rozhovore pre miestny denník Gazeta Wyborcza. Podľa Stoltenberga „neexistuje žiadny rozpor medzi silným NATO a budovaní konštruktívnych vzťahoch s Ruskom“.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

„Vychádzam z mojich politických skúseností. Nórsko je malá krajina susediaca s Ruskom. A napriek tomu, alebo počas studenej vojny práve preto, sme boli schopní spolupracovať v energetike, rybárstve a vytýčení námorných hraníc,“ uviedol nórsky expremiér, ktorý sa šéfom NATO oficiálne stal len minulý týždeň. „Posilňujeme našu bezpečnosť bez porušovania medzinárodných záväzkov NATO,“ dodal Stoltenberg.

Nórsky expremiér Stoltenberg do čela aliancie nastúpil 1. októbra. Vo funkcii nahradil Dána Andersa Fogha Rasmussena. Stoltenberg avizoval, že ďalšou krajinou okrem Poľska, ktorú chce čoskoro navštíviť, je aj Turecko, ktoré ohrozuje občianska vojna v Sýrii ako aj postup radikálnej skupiny Islamský štát v susednom Iraku.

Vo Varšave má naplánované rokovania s poľským prezidentom Bronislawom Komorowským, novou premiérkou Ewou Kopaczovou, ministrom obrany Tomaszom Siemoniakom a ministrom zahraničia Grzegorzom Schetynom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jens Stoltenberg
Firmy a inštitúcie NATO Organizácia Severoatlantickej zmluvy