Protesty v Hongkongu ustávajú, ulice neopustili stovky ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Tisícky ľudí v Hongkongu obkľúčili sídlo miestnej vlády
Zrážky vypukli v noci v hongkonskej štvrti Mongkok, keď sa niektorí ľudia, očividne nahnevaní na blokovanie mesta demonštrantami, pokúsili rozobrať stany a barikády. Zranenia podľa miestnych médií utrpelo 18 ľudí vrátane šiestich policajtov. Foto: SITA/AP

HONGKONG 6. októbra (WEBNOVINY) – Demonštrácie v Hongkongu pod vedením študentov požadujúcich demokratické reformy v pondelok opäť stratili na sile a v uliciach zostalo utáborených už iba niekoľko stoviek ľudí, ktorí nechcú poľaviť v nátlaku na tamojšiu samosprávu, kým predstavitelia nepreukážu úprimný záujem vyhovieť ich požiadavkám.

Obrazom: Tisícky ľudí v Hongkongu obkľúčili sídlo miestnej vlády

Účasť sa prudko znížila ešte v piatok, keď sa skončilo dvojdňové voľno pri príležitosti štátneho sviatku, v sobotu večer sa však zhromaždili v centre metropoly desaťtisíce demonštrantov i napriek predošlej ponuke rokovať zo strany miestneho najvyššieho predstaviteľa.

Protestujúci sa v súlade s jeho výzvami stiahli z okolia komplexu vládnych budov, ktorých okupáciou predtým pohrozili, zatiaľ čo v iných častiach znova otvorili školy a štátni zamestnanci sa vrátili do práce. Približne 25 ľudí, prevažne študentov, z priestranstva tvoriaceho ohnisko protestov odmieta odísť a vyhlasujú, že zotrvajú najdlhšie, ako budú môcť.

Ďalšie stovky demonštrantov zostávajú v štvrti Mong Kok, kde zhromaždenia cez víkend narušili roztržky. V súvislosti s demonštráciami zostali uzavreté aj niektoré časti hlavnej triedy cez obchodné centrum Hongkongu. Zástupcovia samosprávy a študentov sa medzitým stretli na prvých rokovaniach, pričom je nejasné, ako sa bude z veľkej časti voľné a spontánne vytvorené protestné hnutie vyvíjať.

Najrozsiahlejšie protesty v Hongkongu

od návratu pod čínsku správu v roku 1997 trvajú vyše týždňa a vyvolalo ich rozhodnutie, na základe ktorého bude musieť kandidátov do prvých priamych volieb v Hongkongu naplánovaných na rok 2017 najskôr odsúhlasiť výbor lojálny komunistickému vedeniu v Pekingu.

Šéf hongkonskej samosprávy Leung Čchun-jing požiadavky demonštrantov opakovane odmietol, na čo druhá strana vyzvala na jeho odstúpenie a pohrozila okupáciou vládnych budov. Čínske vedenie považuje požiadavky demonštrantov za neoprávnené a „odsúdené na neúspech“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia