Španielsko hlási prvé nakazenie sa ebolou mimo Afriky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ebola naháňa strach, počet obetí sa zvyšuje
Ebola je jedným z najobávanejších vírusových ochorení na svete. Najviac zasiahnutými krajinami sú Sierra Leone, Libéria a Guinea. Epidémia si vyžiadala tisícky obetí, pričom viac než polovicu z nich práve v Libérii. Foto: SITA/AP

MADRID 6. októbra (WEBNOVINY) – Testy jednej zo zdravotných sestier, ktoré sa v španielskom Madride starali o misionára nakazeného ebolou, potvrdili prítomnosť vírusu v jej tele, čo je prvým známym prípadom jeho prenosu na iného človeka mimo Afriky. O pozitívnych výsledkoch v pondelok informovala španielska ministerka zdravotníctva Ana Matová, podľa ktorej bola nemenovaná žena členkou zdravotníckeho tímu snažiaceho sa zachrániť 69-ročného kňaza prevezeného do vlasti zo Sierry Leone.

Obrazom: Ebola naháňa strach, počet obetí sa zvyšuje

Ten ochoreniu 25. septembra podľahol a stal sa tak druhou obeťou epidémie eboly z radov španielskych misionárov. Podľa predstaviteľov španielskeho rezortu zdravotníctva sestru v nedeľu hospitalizovali s horúčkou ako jediným príznakom a umiestnili ju do izolácie, zatiaľ čo úrady zostavujú zoznam ľudí, s ktorými prišla do styku.

Príznaky eboly, ako sú horúčka, bolesti svalov, zvracanie či krvácanie, sa niekedy objavujú až 21 dní po nakazení a ochorenie sa dovtedy neprenáša na iných ľudí. Podľa štatistiky Svetovej zdravotníckej organizácie sa ebolou v západnej Afrike infikovalo už takmer 7500 ľudí, z ktorých vyše 3400 zomrelo.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať