Manžela Španielky nakazenej ebolou dali do karantény

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ebola naháňa strach, počet obetí sa zvyšuje
Ebola je jedným z najobávanejších vírusových ochorení na svete. Najviac zasiahnutými krajinami sú Sierra Leone, Libéria a Guinea. Doteraz si epidémia vyžiadala už viac než 2400 obetí, pričom viac než polovicu z nich práve v Libérii. Foto: SITA/AP

MADRID 7. októbra (WEBNOVINY) – Španielske úrady uvalili karanténu na manžela zdravotnej sestry z Madridu, ktorá sa nakazila ebolou mimo západnej Afriky, čo je prvý zaznamenaný prípad tohto druhu.

Ohrozuje tých, ktorí pomáhajú

Podľa utorňajšieho vyjadrenia predstaviteľky španielskeho ministerstva zdravotníctva Mercedes Vinuesovej na pôde parlamentu vzniká zoznam ďalších osôb, ktoré mohli prísť s pacientkou do styku a je ich preto potrebné sledovať.

Obrazom: Ebola naháňa strach, počet obetí sa zvyšuje

O pozitívnych výsledkoch testov nemenovanej ženy v pondelok informovala španielska ministerka zdravotníctva Ana Matová. Ebolou sa podľa nej nakazila jedna z členiek zdravotníckeho tímu snažiaceho sa zachrániť 69-ročného kňaza prevezeného do vlasti zo Sierry Leone.

Ten ochoreniu 25. septembra podľahol a stal sa tak druhou obeťou epidémie z radov španielskych misionárov. Zdravotnú sestru medzičasom takisto hospitalizovali, jej stav je však údajne stabilizovaný.

Príznaky eboly, ako sú horúčka, bolesti svalov, zvracanie či krvácanie, sa niekedy objavujú až 21 dní po nakazení a ochorenie sa dovtedy neprenáša na iných ľudí. Podľa štatistiky Svetovej zdravotníckej organizácie sa ebolou v západnej Afrike infikovalo už takmer 7500 ľudí, z ktorých vyše 3400 zomrelo.

Svetová zdravotnícka organizácia varuje Európu

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Európa v najbližšom čase „takmer určite“ zaznamená ďalšie prípady eboly. Riaditeľka jej európskej pobočky Zsuzsanna Jakabová to povedala pre agentúru Reuters niekoľko hodín po tom, ako v Európe potvrdili prvý miestny prípad nákazy. Ide o nemenovanú španielsku zdravotnú sestru.

„Nedá sa vyhnúť tomu… že podobné incidenty sa stanú aj v budúcnosti,“ uviedla. „Ale najdôležitejšie z nášho pohľadu je, že Európa je stále málo riziková a predovšetkým jej západná časť je na hemoragické horúčky vrátane eboly pripravená najlepšie na svete,“ dodala predstaviteľka WHO.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať