Americké nálety vytláčajú Islamský štát z kurdského Kobani

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kurdské protesty majú obete
Američanmi vedené nálety v Sýrii vytlačili bojovníkov Islamského štátu na okraj kurdského mesta Kobani. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v utorok vyjadril obavy, že Kobani v najbližšom čase ´padne´ do rúk IŠ a dodal, že skupina sa nedá poraziť iba leteckými náletmi (Turecko-sýrske hranice, 8. októbra 2014). Foto: SITA/AP

ANKARA 8. októbra (WEBNOVINY) – Američanmi vedené nálety proti Islamskému štátu v Sýrii vytlačili jeho bojovníkov na okraj kurdského mesta Kobani (Ajn al-Arab). Tvrdia to predstavitelia tamojších kurdských milícií, ktorí už tri týždne vedú s islamistami intenzívne boje. Islamský štát pritom ešte v pondelok vyvesil na východnom okraji Kobani svoju čierno-bielu vlajku, odvtedy však spojenci na čele s USA zintenzívnili svoje nálety proti džihádistom.

Obrazom: Protesty tureckých Kurdov na obranu Kobani majú svoje obete

„Nachádzajú sa pred vstupom do Kobani. Ostreľovanie a bombardovanie bolo veľmi efektívne a výsledkom je, že IŠ bol vytlačený z viacerých pozícií,“ uviedol v telefonickom rozhovore pre agentúru Reuters zástupca ministra zahraničia pre oblasť Kobani. „Ide o najväčšie ustupovanie (IŠ) od jeho vstupu do mesta a môžeme to považovať za začiatok ich ustupovania z oblasti,“ dodal.

Letecké nálety islamistov neporazia

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ešte v utorok vyjadril obavy, že Kobani v najbližšom čase „padne“ do rúk IŠ a dodal, že skupina sa nedá poraziť iba leteckými náletmi.

Turecké tanky sú už niekoľko dní zoradené na hranici so Sýriou, Ankara však stále váha so spustením pozemnej operácie voči islamistom. Údajne sa obáva, že bude zatiahnutá do konfliktu v Sýrii. V Turecku v utorok vypukli masové demonštrácie na podporu Kurdov, pri ktorých zahynulo 12 ľudí.

Únia by mala zmeniť politiku voči utečencom zo Sýrie

Agentúra OSN pre utečencov vyzýva EÚ, aby prehodnotila svoju politiku voči utečencom zo Sýrie zmietanej vojnou, a varuje pred možným zvýšením počtu smrteľných nehôd na mori s blížiacim sa príchodom zimy. Podľa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) by mal 28-členný blok poskytnúť mimoriadnu finančnú pomoc Grécku, Taliansku a Malte ako krajinám, ktoré čelia silnému prílevu nelegálnych migrantov plaviacich sa do Európy.

Predstavitelia svetovej organizácie v stredu predstavili svoje návrhy v gréckych Aténach, pričom pripomenuli, že plavba naprieč Stredozemným morom sa od začiatku roka stala osudnou pre viac ako 3000 ľudí, ktorí sa v Európe chceli uchádzať o azyl. Európska únia by podľa nich mala zriadiť vstupné prístavy a zabezpečiť spracúvanie žiadostí o azyl vo všetkých členských štátoch.

Grécke úrady uvádzajú, že počet migrantov a uchádzačov o azyl zachytených v krajine by mohol byť tento rok až trojnásobný oproti predošlému, pričom väčšina v súčasnosti prichádza práve zo Sýrie.

Ochrana Kobani nie je náš strategický cieľ, vyhlásil Kerry

Americký minister zahraničných vecí John Kerry v stredu naznačil, že zabránenie dobytiu kurdského mesta Kobani (Ajn al-Arab) v Sýrii nepatrí medzi „strategické ciele“ v rámci boja proti extrémistom z Islamského štátu.

„Akokoľvek je v reálnom čase strašné sledovanie toho, čo sa deje v Kobani… Musíte cúvnuť a pochopiť strategický cieľ,“ povedal šéf americkej diplomacie na spoločnej tlačovej konferencii vo Washingtone s britským kolegom Phillipom Hammondom. „Bez ohľadu na krízu v Kobani, pôvodnými cieľmi našich snáh boli riadiace a kontrolné centrá a infraštruktúra (Islamského štátu),“ uviedol. Ako dodal, koalícia na čele s USA sa skupinu snaží poraziť ako celok „nielen v Kobani, ale v celej Sýrii a Iraku“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe John KerryRecep Tayyip ErdoganTayyip Erdogan
Firmy a inštitúcie Islamský štát