Obete eboly ostávajú pohodené, pohrebné tímy štrajkujú

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ebola naháňa strach, počet obetí sa zvyšuje
Ebola je jedným z najobávanejších vírusových ochorení na svete. Najviac zasiahnutými krajinami sú Sierra Leone, Libéria a Guinea. Epidémia si vyžiadala tisícky obetí, pričom viac než polovicu z nich práve v Libérii. Foto: SITA/AP

FREETOWN 8. októbra (WEBNOVINY) – Pohrebné tímy v Sierre Leone odmietajú pokračovať v likvidácii vysoko nákazlivých mŕtvych tiel ľudí, ktorí podľahli vírusu eboly. Telá tak zostávajú ležať na verejných priestranstvách hlavného mesta Freetown či doma. Podľa stredajších informácií tamojších médií totiž štát mešká s vyplácaním príplatkov za prácu v rizikovom prostredí.

Obrazom: Ebola naháňa strach, počet obetí sa zvyšuje

Členovia približne 600-členného likvidačného tímu preto prestali pracovať. Vláda tvrdí, že záležitosť sa im podarilo urovnať a problém je v banke, ktorá vyčlenené finančné prostriedky nedistribuovala načas. Zdržanie chce preto vyšetriť.

Ebola je jedným z najobávanejších vírusových ochorení na svete, keďže sa prakticky nedá liečiť a neexistuje proti nej účinná očkovacia látka. Prejavuje sa zvracaním a hnačkou ako aj vnútorným a vonkajším krvácaním. Úmrtnosť môže dosahovať až 90 percent, v prípade terajšej epidémie je však zhruba 60-percentná.

Vírusom, ktorý si v štátoch západnej Afriky od decembra 2013 vyžiadal už životy viac ako 3400 ľudí, sa nakazili aj dvaja pracovníci OSN. Jeden z nich v septembri zomrel.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia