Ebola sa v Česku nepotvrdila, muž má zrejme maláriu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ebola naháňa strach, počet obetí sa zvyšuje
Ebola je jedným z najobávanejších vírusových ochorení na svete. Najviac zasiahnutými krajinami sú Sierra Leone, Libéria a Guinea. Epidémia si vyžiadala tisícky obetí, pričom viac než polovicu z nich práve v Libérii. Foto: SITA/AP

PRAHA 10. októbra (WEBNOVINY) – Pacient, ktorého vo štvrtok hospitalizovali v pražskej nemocnici, nemá ebolu. Potvrdili to testy, ktorých výsledky prišli v piatok ráno z nemeckého laboratória. Testy uskutočnili v Ústave Roberta Kocha v Berlíne.

Zdravotníci teraz preverujú, či 56-ročný podnikateľ nemá maláriu. Portálu iDNES.cz to povedal hlavný český hygienik Vladimír Valenta. „Testy dopadli negatívne a pacient ebolu nemá. To je veľmi dobrá správa,“ reagoval minister zdravotníctva Svatopluk Němeček. Minister konštatoval, že všetky prijaté opatrenia boli postačujúce, je ich však nutné vyhodnotiť.

Muža, ktorý sa pred 22 dňami vrátil z Afriky hospitalizovali vo štvrtok v pražskej Fakultnej nemocnici Na Bulovce. Mal horúčku a bolesti. „Príznaky a zdravotný stav pripomínajú ebolu,“ povedal vo štvrtok pre spomínaný portál hovorca nemocnice Martin Šalek ale dodal, že rovnaké príznaky môže mať aj horúčka dengue alebo iné choroby.

V Česku išlo už o druhý prípad podozrenia na ebolu. V septembri sa táto nákaza nepotvrdila u študenta univerzity v Pardubiciach, ktorý pochádza z Tanzánie.

Ebola je jedným z najobávanejších vírusových ochorení na svete, keďže sa prakticky nedá liečiť a neexistuje proti nej účinná očkovacia látka. Prejavuje sa zvracaním a hnačkou ako aj vnútorným a vonkajším krvácaním. Úmrtnosť môže dosahovať až 90 percent, v prípade terajšej epidémie je však zhruba 60-percentná. Vírus si v štátoch západnej Afriky od decembra 2013 vyžiadal už životy viac ako 3400 ľudí.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať