Štatút Hongkongu sa meniť nebude, sľubuje čínsky premiér

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Hongkong chce demokraciu, pol milióna ľudí vyšlo do ulíc
Vyše pol milióna obyvateľov Hongkongu v utorok vyšlo do ulíc, kde požadovali uskutočnenie demokratizačných reforiem. Ide o najmasovejšiu demonštráciu, odkedy Čína v roku 1997 opäť získala kontrolu nad týmto bývalým britským teritóriom. Hongkong, 1. júla 2014. Foto: SITA/AP

BERLÍN 10. októbra (WEBNOVINY) – Čínsky premiér Li Kche-čchiang v piatok prisľúbil, že jeho vláda nemieni meniť spôsob, akým politicky spravuje autonómny Hongkong. Reagoval tým na obavy z intervencie Pekingu v čase najmasovejších demonštrácií v novodobých dejinách tejto bývalej britskej kolónie.

„Ústredná vláda v Číne sa vždy riadila princípom jedna krajina, dva systémy. Hongkončania spravujú Hongkong prostredníctvom vysokého stupňa autonómie a v praxi sme videli, že neprišlo k žiadnej zmene tejto politiky,“ povedal Li v Berlíne na spoločnej tlačovej konferencii s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Zahraničným investorom pôsobiacich v Hongkongu zároveň prisľúbil, že Čína bude aj naďalej „chrániť ich záujmy“.

Najrozsiahlejšie protesty v Hongkongu od návratu pod čínsku správu v roku 1997 vyvolalo rozhodnutie, na základe ktorého bude musieť kandidátov do prvých priamych volieb v Hongkongu naplánovaných na rok 2017 najskôr odsúhlasiť výbor lojálny komunistickému vedeniu v Pekingu.

Lídri hongkonskej samosprávy požiadavky demonštrantov opakovane odmietli, na čo druhá strana pohrozila okupáciou vládnych budov. Čínske vedenie považuje požiadavky demonštrantov za neoprávnené a „odsúdené na neúspech“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Li Kche-čchiang