Česko má ďalšie podozrenie na ebolu, poplach bol aj v Prahe

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ebola
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 11. októbra (WEBNOVINY) – Česko má ďalšie podozrenie na ebolu. Informoval o tom portál iDNES.cz.

Z karlovarského hotela odviezli v sobotu večer zdravotní záchranári v protiinfekčných oblekoch 43-ročnú ženu s podozrením na nákazu eboly. Ženu previezli do pražskej Fakultnej nemocnice Na Bulovce., kde na základe testov zistia, či sa jedná o ebolu alebo inú nákazu. Nedávno sa totiž vrátila z Afriky. Wellnes centrum Carlsbad Clinic obsadili policajti a hasiči.

Poplach bol v sobotu po deviatej večer aj na pražskom Hlavnom nádraží. Príznaky podobné ebole mal muž z Ghany, ku ktorému privolali záchranárov. Portál iDNES.cz informoval, že ho odtiaľ lekári odviezli na kresle prikrytého igelitovou plachtou a prijala ho Fakultná nemocnica Na Bulovce. Časť vestibulu stanice následne uzatvorili. „Na miesto vyrazili policajti a informovaný bol aj hlavný hygienik,“ povedala pre spomínaný portál hovorkyňa pražskej polície Andrea Zoulová. U tohto muža sa však nakoniec smrtiaci vírus nepotvrdil.

V tomto týždni českí lekári riešili aj prípad podnikateľa, ktorý sa vrátil z Afriky. Testy z nemeckého laboratória podozrenie na ebolu vyvrátili.

Ebola je jedným z najobávanejších vírusových ochorení na svete, keďže sa prakticky nedá liečiť a neexistuje proti nej účinná očkovacia látka. Prejavuje sa zvracaním a hnačkou ako aj vnútorným a vonkajším krvácaním.

Úmrtnosť môže dosahovať až 90 percent, v prípade terajšej epidémie je však zhruba 60-percentná. Vírus si v štátoch západnej Afriky od decembra 2013 vyžiadal už životy viac ako 3900 ľudí.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať