Rusi sa musia stiahnuť od hraníc s Ukrajinou, rozkázal Putin

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Rusko
Ruský prezidetn Vladimir Putin nariadil stiahnutie svojich jednotiek od ukrajinských hraníc. Foto: SITA/AP

MOSKVA 12. októbra (WEBNOVINY) – Ruský prezident Vladimir Putin nariadil svojim jednotkám, aby sa od hraníc s Ukrajinou stiahli do svojich základní.

Rozkaz vydal po ukončení vojenského cvičenia v Rostovskej oblasti neďaleko ukrajinských hraníc len pár dní pred plánovaných stretnutím s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom.

Viac o situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Ako v sobotu informoval hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, do základní sa vráti 17 600 vojakov, ktorí sa zúčastnili na letnom vojenskom výcviku v Rostovskej oblasti. Putin podľa neho nariadil stiahnutie jednotiek po konzultácii s ministrom obrany Sergejom Šojgom, ktorý ho informoval o ukončení manévrov.

Podľa Severoatlantickej aliancie malo Rusko pred mesiacom pri krajinských hraniciach tisíce vojakov a tankov. Moskva už viackrát prisľúbila ich stiahnutie od hraníc, podľa NATO tam však jednotky zostali. Ukrajinská vláda aj Západ obviňujú Rusko z podpory povstalcov na východe Ukrajiny, čo však Moskva odmieta.

Putin sa má s Porošenkom stretnúť na budúci týždeň v Miláne počas summitu krajín združených v zoskupení ASEM. Na stretnutí by sa mal zúčastniť aj francúzsky prezident Francoise Hollande a nemecká kancelárka Angela Merkelová. Putin a Porošenko sa od vypuknutia ozbrojeného konfliktu v apríli tohto roku stretli už dvakrát. Posledné rokovanie sa uskutočnilo začiatkom septembra v bieloruskom Minsku, kde dohodli mierový plán pre východnú Ukrajinu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Angela MerkelováDmitrij PeskovVladimir Putin