Porošenko odvolal Heleteja, zlyhal pri bojoch o Ilovajsk

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Petro Porošenko
Foto: SITA/AP

KYJEV 13. októbra (WEBNOVINY) – Ukrajinský prezident Petro Porošenko v nedeľu informoval o prijatí rezignácie ministra obrany Valerija Heleteja, ktorého do funkcie vymenoval iba začiatkom júla. Heletej sa stal terčom kritiky po augustovej porážke ukrajinských vládnych pri meste Ilovajsk.

Armáda vtedy stratila sto mužov a ďalších si proruskí povstalci vzali ako rukojemníkov. Porošenko pritom bývalého šéfa svojej ochranky vymenoval s cieľom poraziť povstanie na východe Ukrajiny. Výsledkom však bolo následné vynútené podpísanie prímeria.

Porošenko navrhol vymenovať Poltoraka

Porošenko v pondelok navrhol vymenovať veliteľa Národnej gardy Ukrajiny Stepana Poltoraka do čela rezortu obrany po tom, ako sa doterajší minister Valerij Heletej rozhodol odstúpiť. Štyridsaťdeväťročný Poltorak vedie národnú gardu od apríla a ukrajinský parlament bude o jeho nástupe do funkcie ministra hlasovať v utorok. Pôjde pritom už o tretiu výmenu na tomto poste od februárového prevratu v Kyjeve.

Viac o situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Východné oblasti Ukrajiny sa po februárovom zvrhnutí proruského prezidenta Viktora Janukovyča stali dejiskom nepokojov a násilia medzi silami lojálnymi novej vláde v Kyjeve a proruskými povstalcami. Rusko sa od násilia dištancuje a odmieta obvinenia, že pomáha separatistom. Začiatkom septembra sa obe strany dohodli na dodnes platnom prímerí a podpísali memorandum o podmienkach jeho dodržiavania.

Ako podotýka agentúra Reuters, od februárového prevratu a zosadenia prezidenta Viktora Janukovyča bude mať ukrajinský rezort obrany už svojho štvrtého šéfa.

Juhovýchodné oblasti Ukrajiny sa po februárovom zvrhnutí proruského prezidenta Viktora Janukovyča stali dejiskom nepokojov a násilia medzi silami lojálnymi novej vláde v Kyjeve a proruskými povstalcami.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Petro Porošenko