Ebola je najvážnejším ohrozením zdravia v modernej ére

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ebola
Od vypuknutia epidémie eboly v západnej Afrike ide už o piateho občana USA a vôbec prvého západného novinára, ktorý dostal nebezpečný vírus. Foto: SITA/AP

MANILA 13. októbra (WEBNOVINY) — Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v pondelok označila súčasnú epidémiu eboly za „najvážnejší akútny stav zdravotnej núdze zaznamenaný v modernej dobe„, zároveň však upozornila na nezmyselné protiopatrenia s dôsledkami na ekonomiku.

Podľa generálnej riaditeľky organizácie patriacej pod OSN Margaret Chanovej, ktorá sa odvolala na údaje Svetovej banky, totiž až 90 percent hospodárskych strát pri epidémiách spôsobujú „iracionálne a dezorganizované snahy verejnosti vyhnúť sa nakazeniu„. Ako uviedla vo vyhlásení adresovanom účastníkom regionálnej zdravotníckej konferencie vo filipínskej Manile, pracovníci WHO „si veľmi dobre uvedomujú, že strach z nakazenia sa rozšíril po svete oveľa rýchlejšie ako samotný vírus„.

„Práve teraz vidíme, ako tento vírus dokáže narušiť ekonomiky a spoločnosti na celom svete,“ vyhlásila Chanová s poukázaním na potrebu osvety ako „dobrej obrannej stratégie„. Šéfka WHO vyjadrila Filipíncom pochvalu za usporiadanie minulotýždňového „summitu“ o ebole a varovala, že ich krajina je zraniteľná vzhľadom na vysoký počet občanov pracujúcich v zahraničí. Vyzvala tiež predstaviteľov zdravotníctva, aby sa naďalej sústreďovali aj na iné významné hrozby než ebola vrátane neprenosných ochorení.

Chanovej organizácia v súvislosti s epidémiou eboly v západnej Afrike do minulého týždňa zaznamenala takmer 8400 nakazených, z ktorých vyše 4000 vírusu podľahlo. Ešte začiatkom augusta vyhlásila medzinárodný stav ohrozenia vyžadujúci si prijatie mimoriadnych opatrení. Ebola je jedným z najobávanejších vírusových ochorení na svete, keďže sa prakticky nedá liečiť a neexistuje proti nej schválená očkovacia látka. Prejavuje sa zvracaním a hnačkou ako aj vnútorným a vonkajším krvácaním.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie WHO Svetová zdravotnícka organizácia