Irán obvinil USA a Britániu z vytvorenia Islamského štátu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Islamský štát
Foto: SITA/AP

DUBAJ 13. októbra (WEBNOVINY) – Najvyšší duchovný vodca Iránu ajatolláh Alí Chameneí v pondelok obvinil Spojené štáty a „zlomyseľnú“ britskú vlády z „vytvorenia“ Islamského štátu ako aj teroristickej siete al-Kájda.

Urobil tak počas prvého prejavu, odkedy minulý mesiac absolvoval operáciu prostaty a na verejnosti sa odvtedy neobjavoval. Chameneí si myslí, že USA sa touto politikou snažia „vytvoriť priepasť medzi šiitmi a sunnitmi„. „Amerika, sionizmus a predovšetkým na slovo vzatý expert na vytváranie sporov – zlomyseľná britská vláda – prudko zvýšili svoje snahy o vytvorenie rozdielov medzi sunnitmi a šiitmi,“ vyhlásil duchovný vodca islamskej republiky v narážke na vznik IŠ.

Chameneího poznámky predovšetkým na adresu Británie sú v zjavnom rozpore s miernym zlepšovaním vzťahov medzi Teheránom a Londýnom po zvolení Hassana Rúháního za nového prezidenta.

Británia v reakcii na vnútropolitický vývoj v Iráne v júni rozhodla o opätovnom zriadení svojho diplomatického zastupiteľstva v Teheráne. Britský premiér David Cameron sa navyše v septembri v newyorskom sídle OSN stretol so samotným Rúháním, za čo si prezident Iránu vyslúžil kritiku zo strany niektorých radikálnych duchovných.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ajatolláh Alí ChameneíAlí ChameneíDavid Cameron
Firmy a inštitúcie Islamský štát