V Sýrii sa odpálili islamisti, boj o Kobani prináša obete

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Islamsky stat
Letectvo Spojených štátov bombardovalo pozície extrémistov zo skupiny Islamský štát. Foto: SITA/AP

KOBANI 13. októbra (WEBNOVINY) – V kurdskom meste Kobani (Ajn al-Arab) na severe Sýrie sa v pondelok odpálili traja samovražední útočníci z extrémistickej skupiny Islamský štát.

Informuje o tom Sýrska organizácia na monitorovanie ľudských práv. Prvý z útokov sa odohral v severnej časti mesta, kde prebiehajú intenzívne boje medzi kurdskými milíciami a islamskými militantmi.

Jeden z útočníkov IŠ sa tam odpálil v aute plne naloženom výbušninami a zranil pritom dvoch Kurdov. Ďalší útok sa stal na miestnej autobusovej stanici.

Niekoľko týždňov trvajúce boje o Kobani si údajne vyžiadali už viac ako 500 mŕtvych a vyše 200-tisíc ľudí z prevažne kurdskej oblasti utieklo do susedného Turecka. OSN v piatok varovala, že v sýrskom meste Kobani zostalo uväznených niekoľko stoviek civilistov a v prípade dobytia ich militantní extrémisti pravdepodobne „zmasakrujú“.

Video: Boje v tureckej Kobani pokračujú

.

Tri bomby v šiitských štvrtiach Bagdadu zabili 30 ľudí

V šiitských štvrtiach Bagdadu vybuchli v pondelok tri bomby, ktoré si vyžiadali 30 obetí. Informovali o tom policajti a zdravotníci. Ide o pokračovanie vlny útokov zameranej proti väčšinovej náboženskej skupine v Iraku. Dve bomby zasiahli najväčšiu šiitskú štvrť Sádrovo mesto: jedna vybuchla pri trhovisku a zabila šesť ľudí, druhá pri policajnom kontrolnom stanovišti a vyžiadala si 16 mŕtvych a 30 zranených. Tretia nálož umiestnená v aute vybuchla v Kahdimíji na západe Bagdadu, pričom na hlavnom kontrolnom stanovišti zabila osem osôb a 21 ďalších zranila.

K útokom sa zatiaľ nik neprihlásil, šiitská vláda však vedie vojnu proti sunnitským extrémistom v centrálnom a západnom Iraku. Skupina Islamský štát, ktorá sa odštiepila od al-Kájdy tento rok, posiela do Bagdadu samovražedných útočníkov, ktorí pravidelne ohrozujú prevažne šiitské štvrte metropoly. Islamský štát sa už prihlásil k sérií útokov v Sádrovom meste a Kahdimíji v nedeľu, kedy prišlo o život 45 ľudí.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Islamský štát