O nezávislosti Katalánska bude len neoficiálne referendum

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Katalansko
Ľudia počas demonštrácie za nezávislosť Katalánska pred parlamentom v Barcelone. Foto: archívne, SITA/AP

BARCELONA 14. októbra (WEBNOVINY) – Katalánsko sa síce dočasne vzdalo plánov na usporiadanie referenda o odtrhnutí sa od Španielska, tamojšia vláda však uskutoční neoficiálne hlasovanie o nezávislosti regiónu.

Takzvaná „konzultácia s občanmi“ sa bude konať v termíne plánovaného referenda, to je 9. novembra. „Nové hlasovanie bude v súlade so zákonmi,“ povedal katalánsky premiér Artur Mas, ktorý pôvodné ľudové hlasovanie odvolal, kým ústavný súd nerozhodne, či je v súlade s ústavou.

Mas povedal, že v konzultačnom hlasovaní sa budú môcť všetci občania starší než 16 rokov vyjadriť k ďalšiemu smerovaniu Katalánska. „Bude to hlasovanie s volebnými miestnosťami a urnami,“ povedal. Španielsky premiér Mariano Rajo rozhodnutie katalánskeho vedenia odložiť referendum privítal a vyzval na dialóg.

Obyvatelia 7,5-miliónového Katalánska sú dlhodobo nespokojní s politikou vlády v Madride, ktorá bojuje proti kríze tvrdými úspornými opatreniami a podľa katalánskych politikov investuje do regiónu oveľa menej peňazí, ako z neho dostáva. Španielsky ústavný súd opakovane odmietol referendum o oddelení časti územia, na ktorom sa nezúčastnia všetci obyvatelia krajiny.

Podľa výsledkov prieskumu zverejnených začiatkom októbra si ľudové hlasovanie o odtrhnutí sa od zvyšku Španielska praje 70 percent obyvateľov bohatého regiónu. Poukazujú pritom na postoj britskej vlády, ktorá Škótom povolila vyjadriť svoj názor na nezávislosť od Londýna. Tí nakoniec v polovici septembra rozhodli o svojom zotrvaní v Spojenom kráľovstve.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia