Počet obetí eboly rastie, Obama chce o jej vývoji diskutovať

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ebola naháňa strach, počet obetí sa zvyšuje
Ebola je jedným z najobávanejších vírusových ochorení na svete. Najviac zasiahnutými krajinami sú Sierra Leone, Libéria a Guinea. Epidémia si vyžiadala tisícky obetí, pričom viac než polovicu z nich práve v Libérii. Foto: SITA/AP

ŽENEVA 15. októbra (WEBNOVINY) – Úmrtnosť pri terajšej epidémii eboly sa zvýšila z pôvodne uvádzaných 50 až na 70 percent, zatiaľ čo narastanie počtu nakazených by sa mohlo v priebehu dvoch mesiacov zrýchliť na 10-tisíc prípadov týždenne.

Obrazom: Ebola naháňa strach, počet obetí sa zvyšuje

Námestník generálnej riaditeľky Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Bruce Aylward to uviedol na utorňajšej tlačovej konferencii v Ženeve, kde zároveň varoval, že zomrie „oveľa viac ľudí“, ak svet nezačne krízu riešiť dôraznejšie v priebehu 60 dní.

Za posledné štyri týždne podľa neho zaevidovali približne 4000 nových potvrdených i nepotvrdených prípadov a v záujme zastavenia epidémie je potrebné zvýšiť podiel izolovaných pacientov.

Nákaze podľahlo vyše štyritisíc ľudí

Organizácia patriaca pod OSN v utorok upravila svoju štatistiku a momentálne hovorí o najmenej 8914 osobách nakazených ebolou, z ktorých 4447 vírusovému ochoreniu podľahlo. Takmer všetky prípady zaznamenala v západnej Afrike, kde sú najhoršie postihnutými krajinami Libéria, Sierra Leone a Guinea.

Podľa Aylwarda je WHO znepokojená šírením nákazy v hlavných mestách uvedených krajín a naďalej sa sústreďuje na úsilie nakazených liečiť, keďže by bolo „strašne neetické povedať, že ideme ľudí len izolovať“.

Generálna riaditeľka WHO Margaret Chanová v pondelok vyhlásila, že súčasná epidémia eboly je „najvážnejším akútnym stavom zdravotnej núdze zaznamenaným v modernej dobe“.

Nigériu a Senegal vyhlásia za zbavené eboly

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlási Nigériu a Senegal za štáty zbavené eboly už v priebehu najbližších dní. Stane sa tak po uplynutí 42-dňovej lehoty bez nových prípadov, oznámila organizácia v utorok. „Ak sa neobjavia nové prípady, WHO vyhlási koniec epidémie eboly v Senegale v piatok 17. októbra,“ uviedla WHO v stanovisku.

Termínom pre Nigériu je pondelok, 20. októbra. Najhoršie postihnutými krajinami sú naďalej Libéria, Sierra Leone a Guinea, kde „sa nové prípady naďalej rýchlo šíria aj v oblastiach, ktoré sa zdali byť už takmer pod kontrolou,“ konštatuje WHO.

Obama bude s európskymi lídrami diskutovať o ebole

Prezident USA Barack Obama v stredu uskutoční videokonferenciu s predstaviteľmi Británie, Francúzska, Nemecka a Talianska, aby s nimi prediskutoval vývoj epidémie eboly v západnej Afrike a ďalšie naliehavé témy medzinárodného významu.

Podľa vyhlásenia Bieleho domu by sa tak lídri mali venovať aj boju proti militantno-extrémistickej skupine Islamský štát v Iraku a Sýrii alebo snahám podnietiť Rusko k plneniu mierového plánu pre východnú Ukrajinu. Japonská tlačová agentúra Džidži medzitým informovala, že Obama v uplynulých hodinách telefonicky hovoril o ebole taktiež s japonským premiérom Šinzom Abem.

Svetová zdravotnícka organizácia v utorok upozornila, že úmrtnosť pri terajšej epidémii eboly sa zvýšila z pôvodne uvádzaných 50 až na 70 percent, zatiaľ čo narastanie počtu nakazených by sa mohlo v priebehu dvoch mesiacov zrýchliť na 10-tisíc prípadov týždenne.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Barack Obama