Putin: USA spôsobili na Ukrajine prevrat, vinu hodili na nás

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Putin
Spoločný telefonický rozhovor o bezpečnostnej situácii na východe Ukrajiny absolvoval v nedeľu tamojší prezident Petro Porošenko s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou (vľavo), francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom a lídrom Ruska Vladimirom Putinom (vpravo). Foto: SITA/AP

MOSKVA 16. októbra (WEBNOVINY) – Ruský prezident Vladimir Putin je nespokojný so spôsobom, akým sa Západ a USA správajú k jeho krajine, ktorú sa podľa neho Washington snaží vydierať. V rozhovore pre srbský denník Politika zverejnenom v stredu obvinil Američanov zo zasahovania do vnútorných záležitostí krajiny v súvislosti s dianím na Ukrajine.

Putin v rozhovore poukázal, že Washington „aktívne podporoval“ zimné protivládne demonštrácie na Ukrajine a následne „začal obviňovať“ Rusko z vyvolania krízy a následného vypuknutia občianskej vojny na Ukrajine. Ak je cieľom západných sankcií voči Rusku izolovať krajinu, ide o „iluzórny a absurdný cieľ“, povedal a dodal, že je potrebné začať dialóg o vyriešení situácie na Ukrajine.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Šéf Kremľa zároveň upozornil na údajný nárast neonacistických nálad v regióne. Podľa jeho slov „vakcína vytvorená norimberským tribunálom“ prestáva účinkovať, čo sa prejavuje v pobaltských krajinách, kde podľa neho dochádza k otvoreným manifestáciám neonacizmu.

„Prezident Barack Obama v (septembrovom) prejave na pôde Valného zhromaždenia OSN označil ruskú agresiu v Európe za jednu z troch najväčších hrozieb, ktorým ľudstvo popri Islamskom štáte a víruse ebola v súčasnosti čelí. Spoločne so sankciami proti celým oblastiam nášho hospodárstva sa tento postoj nedá nazvať inak ako nepriateľský. Každý nezaujatý človek predsa vie, že to nebolo Rusko, ktoré zrealizovalo prevrat na Ukrajine vedúci k vážnej vnútornej politickej kríze a rozdeleniu spoločnosti. Protiústavné prevzatie moci bolo počiatočným bodom následných udalostí vrátane tých na Kryme. Obyvatelia Krymu sa v záujme ochrany svojho práva na rodný jazyk, kultúru a históriu rozhodli usporiadať referendum v plnom súlade s Chartou OSN. Jeho výsledkom bolo pripojenie Krymu k Rusku,“ povedal okrem iného Putin pre srbský denník.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Barack ObamaVladimir Putin