Pakistanskej kresťanke potvrdili trest smrti, urazila islam

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Asia Bibi
Asia Bibi môže byť prvou ženou, ktorú popravia po odsúdení za bohorúhačstvo. Foto: SITA/AP

LÁHAUR 16. októbra (WEBNOVINY) – Pakistanský súd vo štvrtok potvrdil trest smrti pre kresťanku Asiu Bibiovú, ktorú v roku 2010 uznali vinnou z bohorúhačstva proti islamu. Jej prípad bol v tom čase široko medializovaný a v západných krajinách vyvolal vlnu nevôle.Matka štyroch detí sa stala prvou ženou odsúdenou na základe kontroverzného pakistanského bohorúhačského zákona.

Bibiovej právny zástupca Naím Šakir však tvrdí, že jeho klientka sa žiadnej urážky islamu nedopustila a obvinenie je len pomstou jej susedov, s ktorými mala spory. „Čakal som opačný verdikt… V priebehu niekoľkých dní sa odvoláme na Najvyššom súde,“ uviedol Šakir. Žaloba však tvrdí, že rozhodnutie súdu bolo správne.

Po Bibiovej zatknutí v roku 2010 extrémisti zastrelili dvoch vysoko postavených pakistanských politikov, ktorí sa kresťanky verejne zastali. Jedného z nich pritom zabil jeho vlastný osobný strážca.

Ľudskoprávne organizácie bohorúhačské právo v Pakistane dlhodobo kritizujú. Tvrdia, že legislatívu často zneužívajú ľudia na riešenie osobných sporov, ktoré s islamom nemajú nič spoločné. Problémom je, že bohorúhačstvo v zákone nie je explicitne a presne opísané. Dôkazy o bohorúhačstve navyše nie je možné predniesť pred súdom, keďže by spadali takisto pod bohorúhačstvo. Maximálny trest v prípade usvedčenia je trest smrti, od roku 2008 však takto popravili zatiaľ len jedného človeka.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia