Texaský úrad priznal chyby v prípadoch nakazenia ebolou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ebola naháňa strach, počet obetí sa zvyšuje
Ebola je jedným z najobávanejších vírusových ochorení na svete. Najviac zasiahnutými krajinami sú Sierra Leone, Libéria a Guinea. Epidémia si vyžiadala tisícky obetí, pričom viac než polovicu z nich práve v Libérii. Foto: SITA/AP

WASHINGTON 16. októbra (WEBNOVINY) – Úrady v americkom štáte Texas, kde sa ebolou nakazili už dvaja ľudia, vo štvrtok oficiálne priznali „pochybenia“ v súvislosti s prípadmi.

Šéf úradu na kontrolu texaských nemocníc Daniel Varga tak urobil počas vypočúvania pred špeciálnym výborom amerického Kongresu vo Washingtone.

Varga sa „hlboko ospravedlnil“ za nesprávne diagnostikovanie Thomasa Erica Duncana pochádzajúceho z Libérie, ktorý do USA prišiel nakazený ebolou a neskôr tam na následky ochorenia zomrel. Vargovi je takisto ľúto poskytnutie „nepresných informácií“ o prípadoch americkej verejnosti.

Kauza sa týka nemocnice v meste Dallas, kde sa o Duncana starali. Ebolou sa tam od neho nakazila zdravotná sestra Nina Phamová a stala sa tak pravdepodobne prvou osobou, ktorá vírus dostala v Spojených štátoch. Neskôr sa ebolou v rovnakom zariadení nakazila aj ďalšia ošetrovateľka Amber Vinsonová.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia