Putin narušil slávnostnú večeru, išiel na Berlusconiho párty

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin prišiel na slávnostnú večeru v momente, keď predseda Európskej rady Herman Van Rompuy prednášal slávnostný prípitok. Foto: SITA/AP

MILÁNO 17. októbra (WEBNOVINY) – Ruský prezident Vladimir Putin začal svoju účasť na dvojdňovom summite európskych a ázijských lídrov (ASEM) v talianskom Miláne neskorým príchodom a zmeškaním stretnutia s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Putin sa totiž zdržal v Srbsku, kde na jeho počesť usporiadali veľkolepý program.

Putin sa s Merkelovou nezhodol

Ruský prezident sa s Angelou Merkelovou osobne rozprával takmer dve a pol hodiny, no k žiadnej zhode vo veci krízy na Ukrajine sa nedopracovali. Rokovania Merkelovej s Putinom v talianskom Miláne sa pretiahli až cez polnoc a dominovali mu diskusie o podmienkach napĺňania septembrového memoranda z Minska o prímerí na východe Ukrajiny.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Podľa vyjadrení ruskej vlády obaja lídri „pokračovali vo vyjadrovaní vážnych rozdielov v pohľadoch na zdroje ukrajinského vnútorného konfliktu ako aj korene“ súčasného diania. Predsedníčka nemeckej vlády údajne trojnásobnému prezidentovi Ruska pripomínala nutnosť dodržiavať záväzky v záujme upokojenia situácie. Východisko z krízy, ktorá spôsobila najhoršie vzťahy medzi Ruskom a Západom od studenej vojny, však nenašli.

Obrazom: Návšteva Vladimira Putina v Srbsku

Ruský prezident nechal čakať aj Berlusconiho

Talianske médiá v piatok informovali, že Putin sa po skončení rozhovoru s líderkou najväčšej európskej krajiny zúčastnil na párty svojho dávneho priateľa, talianskeho expremiéra Silvia Berlusconiho. Rodák z Milána si kvôli nemu od súdu dokonca vymohol súdne povolenie na strávenie noci mimo domáceho väzenia. Putin s ním údajne pobudol až do tretej hodiny, no ráno už bol prítomný na programe summitu.

Ruský líder navyše narušil oficiálny program, keď na následnú slávnostnú večeru viac ako 50 prítomných lídrov prišiel v momente, keď stály predseda Európskej rady Herman Van Rompuy prednášal slávnostný prípitok.

Milánsky summit je pritom pre Putina príležitosťou sa po dlhých mesiacoch stretnúť s lídrami západných krajín, ktoré ho pre dianie na Ukrajine považujú za neželanú osobu. V piatok sa stretol aj so svojím ukrajinským náprotivkom Petrom Porošenkom. Obaja lídri budú diskutovať najmä o problematike dodávok zemného plynu ale najmä o ukončení konfliktu na východe Ukrajiny.

Viac informácií o rokovaní nájdete

—> V TOMTO ČLÁNKU.

Putin
Foto: SITA/AP

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Herman Van RompuyPetro PorošenkoVladimir Putin