Islamský štát vyhnali z Kobane, pomohli aj nálety Američanov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kobani
Kurdská veliteľka vyslovila nádej, že mesto bude čoskoro oslobodené. Foto: SITA/AP

LONDÝN 17. októbra (WEBNOVINY) – Militantnú skupinu Islamský štát sa už podarilo vyhnať z väčšiny severosýrskeho mesta Kobane. Pre britskú stanicu BBC to povedala kurdská veliteľka Baharin Kandalová. Podľa jeho slov sa džihádisti stiahli zo všetkých oblastí s výnimkou dvoch centier odporu na východe.

K vytlačeniu IŠ prispeli letecké útoky koalície vedenej USA, ktorá za posledných 24 hodín uskutočnila v oblasti ďalších 14 náletov. Tie „úspešne zasiahli 19 budov IŠ, dva veliteľské posty, tri bojovné pozície, tri pozície snajperov, jedno nástupné miesto a jednu ťažkú zbraň,“ uvádza stanovisko. Kandalová vyslovila nádej, že mesto bude „čoskoro oslobodené“. Podľa jej slov jej milície dostávajú podporu vo forme zbraní, zásob i bojovníkov, odmietla však povedať ako.

Boj o Kobane je považovaný za hlavný test toho, či je vzdušná kampaň Američanmi vedenej koalície schopná odraziť IŠ. Medzičasom nový vysoký komisár OSN pre ľudské práva nazval IŠ „potenciálne genocídnym“ hnutím. Jordánsky princ Zajd Raad al-Husajn skupinu označil za protiklad ľudských práv.

https://www.youtube.com/watch?v=813wI72nLFk

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Islamský štát