Počet obetí snehovej búrky stúpa, v Nepále hľadajú aj Čechov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nepál, lavína
Foto: SITA/AP

KÁTHMANDU 18. októbra (WEBNOVINY) – Bilanciu obetí snehovej búrky pod nepálskou Annapurna zvýšili už na 39 po tom, ako sa pátracím tímom podarilo objaviť ďalšie telá mŕtvych horolezcov, turistov a sprievodcov. V sobotu o tom s odvolaním sa na miestne úrady informuje spravodajský portál BBC. Stále pritom pátrajú po ďalších nezvestných a bilancia mŕtvych tak ešte môže vzrásť.

Úradom v Česku sa stále nepodarilo spojiť s asi 40 Čechmi. Informuje o tom iDNES.cz. „Naďalej na tom pracujeme. Snažíme sa ich nájsť a zistiť o nich niečo viac, ale nemáme informácie, že by boli medzi obeťami alebo zranenými občania Českej republiky,“ povedal pre iDNES.cz hovorca českého ministerstva zahraničia David Frous

Celkovo sa zatiaľ podarilo zachrániť 289 ľudí. Viacerí z nich však v mrazivom počasí pri čakaní na pomoc utrpeli omrzliny a budú im musieť amputovať končatiny. Medzi obeťami tragédie sú dvaja slovenskí horolezci Ján Matlák a Vlado Švancár, ale aj Poliaci, Nepálčania, Izraelčania, Kanaďania a Indovia.. Je to vôbec najtragickejšie podobné nešťastie v Nepále.

Obrazom: V Nepále zabíjali lavíny, o život prišli aj dvaja Slováci

Snehová búrka, ktorá bola dozvukom silného cyklónu Hudhud, udrela nad výškou asi 45 000 metrov v okolí priesmyku Thorong La (5400 metrov). Takzvaný okruh okolo Annapurny je jedným z najobľúbenejších horolezeckých trás v Nepále. Tento rok je to už druhá vážna tragédia potom, čo v apríli zabila lavína na Mount Evereste 16 šerpov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať