Obama varuje pred hystériou z eboly, lety z Afriky nezastaví

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ebola
Foto: SITA/AP

WASHINGTON 18. októbra (WEBNOVINY) – Americký prezident Barack Obama v stredu vyzval svojich krajanov, aby neprepadali „hystérii“ okolo možného šírenia eboly v Spojených štátoch. Zároveň odmietol návrh na zákaz prijímania letov zo západnej Afriky, s ktorým prišli niektorí politici.

Podľa šéfa Bieleho domu by to však situáciu len zhoršilo. „Nemôžeme sa odstrihnúť od západnej Afriky,“ vyhlásil Obama. „Snahy o izolovanie sa od celého regiónu – ak je to vôbec možné – by mohli v skutočnosti situáciu len zhoršiť,“ uviedol.

Obama priznal, že v najbližšom čase sa v USA môžu objaviť ďalšie prípady smrteľného vírusu, „hystéria“ však podľa neho v tejto súvislosti nie je na mieste a Spojeným štátom nehrozí žiadna epidémia eboly.

Obrazom: Ebola naháňa strach, počet obetí sa zvyšuje

Počet obetí smrtiaceho vírusu ebola v piatok podľa Svetovej zdravotníckej organizácie oficiálne prekročil číslo 4500.

Organizácia doteraz eviduje presne 4546 ľudí, ktorí podľahli ebole v afrických štátoch Libéria, Sierra Leone a Guinea. WHO v najviac postihnutých krajinách zaznamenala celkovo 9191 nakazených touto chorobou.

Ďalších 20 prípadov a osem úmrtí registruje v Nigérii. Jeden prípad zaznamenali v Senegale a Španielsku, zo Spojených štátov hlásia tri prípady vrátane jedného úmrtia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Barack Obama