Cirkev nevyjde v ústrety gejom, návrhy vo Vatikáne neprešli

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Papez cirkev
Pápež František sa modlí počas zahájenia rannej časti dvojtýždňovej synody s témou rodiny. Rím, Vatikán, 18. októbra 2014. Foto: SITA/AP Andrew Medichini

RÍM 19. októbra (WEBNOVINY) – Desiatky vedúcich predstaviteľov katolíckej cirkvi zhromaždené vo Vatikáne v sobotu neprijali prelomové návrhy na zmenu postojov cirkvi k téme homosexuality či možnosti tolerantnejšieho prístupu rozvedeným katolíkom, čo podporoval aj samotný pápež František.

S tým však nesúhlasilo veľké množstvo prítomných biskupov. Konkrétne išlo o pozitívnu prezentáciu homosexuality a homosexuálneho súžitia.

Druhá sa týkala rozbitých manželstiev a dôrazu na uľahčenie prístupu k sviatostiam v prípade rozvedených a znovuzosobášených. Ani jeden návrh nezískal potrebnú dvojtretinovú podporu. Biskupi sa však zhodli na potrebe tolerantného prístupu k mužom a ženám s homosexuálnymi sklonmi a vyhnutiu sa ich diskriminácii.

Cieľom v nedeľu sa končiaceho mimoriadneho zasadnutia, ktoré trvalo dva týždne, bolo definovanie súčasného stavu a ďalšieho postoja cirkvi ku kontroverzným záležitostiam týkajúcich sa interrupcie, antikoncepcie, homosexuality či rozvodov. Prítomných bolo viac ako 200 biskupov z celého sveta.

Cirkev takto reaguje na Františkom iniciovaný svetový prieskum, ktorý ukázal, že väčšina z približne 1,2 miliardy členov katolíckej cirkvi odmieta učenia cirkvi týkajúce sa sexuality a antikoncepcie.

Video: Cirkev neprijala zmenu postojov voči homosexuálom

https://www.youtube.com/watch?v=m6yG4vKJkJY

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Pápež František