Švédska armáda hľadá ruskú ponorku neďaleko Štokholmu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Svedsko ponorka rusko
Švédska armádna hliadka prehľadáva vody neďaleko štokholmského prístavu Archipelago. Švédsko, 18. októbra 2014. Foto: SITA/AP

ŠTOKHOLM 19. októbra (WEBNOVINY) – Švédska vláda v sobotu odmietla potvrdiť medializované informácie o zachytení pohybu ruskej ponorky vo vodách neďaleko hlavného mesta Štokholm. Armáda potvrdila, že naďalej hľadá zdroj „podozrivej podvodnej aktivity“ v Baltskom mori, o ktorej získala informácie v piatok.

Do akcie sa zapojili najnovšími technológiami vybavené lode, lietadlá i vrtuľníky a 200 vojakov. Podľa ozbrojených síl škandinávskej krajiny nejde o prírodný úkaz. Švédi údajne v piatok večer zachytili núdzovú rádiovú komunikáciu v ruštine s neďalekou ruskou exklávou Kaliningrad.

Môže ísť aj o novú špionážnu akciu

Armáda sa preto zamerala na oblasť vzdialenú približne 50 kilometrov od hlavného mesta. Podľa informácií tamojších médií môže ísť o zahraničnú ponorku, ktorá prišla nahradiť staré sledovacie plavidlo alebo začala svoju novú špionážnu misiu. Pripomína to situáciu spred viac ako 30 rokov.

Vtedy sovietska stíhacia ponorka S-363 stroskotala neďaleko jednej z najväčších námorných základní švédskej armády. Pikantný incident v čase studenej vojny dostal pomenovanie Whiskey on the rocks. Škandinávska krajina vo svetle diania na juhovýchode Ukrajiny už avizovala posinenie svojich vojenskej pripravenosti a zvýšenie výdavkov na armádu.

Napätie stúplo v septembri

Napätie medzi Moskvou a Štokholmom stúplo v septembri, keď si Švédi predvolali ruského veľvyslanca, ktorému tlmočili svoju nespokojnosť s narušením svojho vzdušného priestoru dvoma ruskými bojovými strojmi. Stíhačky Su-24 opustili švédsky priestor až po priblížení sa švédskeho bojového stroja.

Obdobný incident sa vo švédskom vzdušnom priestore odohral v júli. Vtedy bolo narušiteľom americké špionážne lietadlo, ktoré tak urobilo v snahe vyhnúť sa kontaktu s ruskou stíhačkou vyslanou z Kaliningradu, územím medzi Poľskom a Litvou. Americký stroj reagoval únikom do Švédska, ktoré však nie je členom NATO a nedalo mu na vstup do svojho priestoru povolenie. Opustil ho až po vyzvaní švédskou stranou.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať