Lufthansa zruší 1450 letov, štrajk pocítia tisíce ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Lufthansa
Lufthansa Foto: ilustračné, SITA/AP

FRANKFURT 20. októbra (WEBNOVINY) – Piloti nemeckých vlajkových aerolínií Lufthansa v pondelok začali v poradí už ôsmy tohtoročný štrajk za zachovanie dôchodkových výhod, ktorý by mali oproti pôvodnému plánu pocítiť aj cestujúci diaľkových letov.

Obrazom: Aerolínie Lufthansa ochromil štrajk aj v minulosti

Štrajk sa začal v pondelok o 13:00 a potrvá až do utorkovej polnoci. Podľa údajov dopravcu si vyžiada zrušenie približne 1450 z 2150 plánovaných letov, čo postihne vyše 200-tisíc cestujúcich.

Piloti diaľkových letov obsluhovaných vybranými typmi lietadiel majú začať štrajkovať až v utorok. Predpokladá sa, že premávka spojov dcérskych aerolínií Austrian Airlines, Brussels Airlines, Germanwings, Swiss či Air Dolomiti nebude narušená.

Štrajk potrvá až do utorkovej polnoci

Štrajk sa dotkne pilotov lietadiel Airbus 320 a taktiež pilotov lietadiel Boeing 737. Piloti sa dostali do sporu s manažmentom spoločnosti Lufthansa pre výhody týkajúce sa odchodu do dôchodku.

Odborový zväz nemeckých pilotov Vereinigung Cockpit (VC) vyhlásil najnovšiu akciu v nadväznosti na víkendový štrajk strojvodcov štátneho železničného dopravcu Deutsche Bahn za vyššie mzdy, ktorý postihol niekoľko miliónov ľudí. Podľa odhadov sa štrajk dotkol asi dvoch tretín diaľkových spojov a celkovo ho pocítili milióny Nemcov.

Oba protesty sú načasované na začiatok jesenných prázdnin v takmer polovici zo 16 spolkových krajín.

Štrajkom chcú piloti zachovať vek odchodu do dôchodku

Odborová organizácia VC chce dosiahnuť, aby Lufthansa naďalej umožnila odchádzať pilotom do dôchodku vo veku 55 rokov, pričom by poberali 60 percent výšky svojho platu, kým sa im nezačne riadna penzia.

Spoločnosť Lufthansa prišla s ponukou, že dôchodkové výhody zachová pre pilotov, ktorí v spoločnosti začali pracovať skôr než v tomto roku. V prípade nových pilotov však chce zvýšiť najskorší možný vek odchodu do dôchodku. Odbory túto ponuku považujú za neférovú.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Lufthansa