USA a ďalšie krajiny Únie vyzvali na ukončenie bojov v Líbyi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Líbya
Súperiace milície bojujúce o kontrolu nad letiskom v Tripolise sa dohodli na dočasnom prímerí, aby umožnili hasičom zasiahnuť proti obrovskému požiaru, ktorý zachvátil ropné zásobníky po dopade rakety. Foto: SITA/AP

WASHINGTON 19. októbra (WEBNOVINY) – Spojené štáty a štyri krajiny EÚ v sobotu spoločne vyzvali na ukončenie násilia v Líbyi. USA, Británia, Francúzsko, Nemecko a Taliansko žiadajú zastavenie krviprelievania v severoafrickej krajine, kde medzi sebou o kontrolu nad územím dlhodobo bojujú viaceré ozbrojené islamské frakcie.

Najnovšie ozbrojené zrážky si tento týždeň vyžiadali životy desiatok ľudí. Päť vplyvných západných krajín varovalo, že ľudom „ohrozujúcim mier, stabilitu a bezpečnosť v Líbyi a podkopávajúcim politický proces“ hrozia sankcie.

Boje v Líbyi sú súčasťou rozsiahlejšieho konfliktu v krajine, kde sa centrálna vláda snaží získať kontrolu nad ozbrojenými skupinami, milíciami a brigádami bývalých povstalcov, ktorí v roku 2011 za pomoci Západu pomohli zvrhnúť diktátora Muammara Kaddáfího.

Ten tvrdou ruko vládou viac ako 40 rokov, no po jeho zabití zavládol v Líbyi chaos. Dôkazom je aj fakt, že v krajine aktuálne fungujú dva parlamenty, ktoré sa navzájom odmietajú akceptovať.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať