Barroso varoval Camerona, Briti majú bez Únie nulový vplyv

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
David Cameron
Britský premiér David Cameron zvolal po poprave Brita islamistami zasadnutie krízového výboru vlády. Foto: SITA, AP

BRUSEL 20. októbra (WEBNOVINY) – Odchádzajúci predseda Európskej komisie José Manuel Barroso varuje britského premiéra Davida Camerona pred pokusmi zmeniť nariadenia EÚ v oblasti prisťahovalectva.

Podľa šéfa výkonného orgánu únie je totiž Cameronovo úsilie v rozpore so „základným“, a preto nemenným princípom o slobodnom pohybe ľudí.

Portugalský expremiér sa v nedeľu zverejnenom rozhovore pre britskú vysielaciu stanicu BBC taktiež venoval Cameronovej agende vypísať referendum o ďalšom zotrvaní Londýna v bloku. Podľa jeho slov by to pre Britániu malo negatívne následky. Barroso pritom vytiahol aj argument, že Briti by sami s USA či s Čínou nemohli rokovať ako „rovný s rovným“.

„Británia je silnejšia v EÚ. David Cameron napísal nám všetkým o ebole. Aký by bol vplyv premiéra Británie, keby nebola súčasťou EÚ? Jeho vplyv by bol nulový. Dobre viem, že chce zostať v EÚ. Vo vnútri únie môžete získať oveľa viac ako mimo nej,“ povedal pre BBC Barroso, ktorý na čele komisie skončí po desiatich rokov, a „rázne varoval“ Britániu, aby nespochybňovala princíp slobody pohybu.

Cameron však žiada od únie zavedenie obmedzení na prisťahovalcov a celkovo lepšie podmienky v záujme ďalšieho zotrvania Londýna v bloku. Ak sa mu to nepodarí a jeho Konzervatívna strana zostane pri moci aj po budúcoročných voľbách, sľúbil vypísanie referenda.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe David CameronJosé Manuel Barroso