Nigéria porazila ebolu, uzdravila sa aj nakazená Španielka

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ebola naháňa strach, počet obetí sa zvyšuje
Ebola je jedným z najobávanejších vírusových ochorení na svete. Najviac zasiahnutými krajinami sú Sierra Leone, Libéria a Guinea. Epidémia si vyžiadala tisícky obetí, pričom viac než polovicu z nich práve v Libérii. Foto: SITA/AP

MADRID 20. októbra (WEBNOVINY) – Španielska zdravotná sestra, ktorá ako prvý človek v krajine dostala ebolu, už „nejaví známky“ nakazenia smrteľným vírusom. Informovala o tom nemocnica v Madride, kde ju liečia.

Obrazom: Ebola naháňa strach, počet obetí sa zvyšuje

Štyridsaťštyriročnej Terese Romerovej uskutočnili predbežný test na ebolu, ktorý sa ukázal ako negatívny. Jej definitívne vyliečenie však ešte musí potvrdiť ďalší test v priebehu nasledujúcich 72 hodín.

Romerová sa nakazila pri ošetrovaní španielskeho kňaza prevezeného do vlasti s ebolou zo západoafrickej Sierry Leone. Jej manžela Javiera Romera úrady takisto zatvorili do nemocnice.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) už v najbližšom čase vyhlási Nigériu za krajinu, ktorá už nie je postihnutá epidémiou eboly. V pondelok o tom informuje tlačová agentúra AFP. Podobné vyhlásenie vydala WHO ešte v piatok v prípade Senegalu.

Nigéria, najľudnatejšia krajina Afriky, naposledy zaznamenala nový prípad eboly pred vyše mesiacom. Ebolu do krajiny „priviezol“ amercko-libérijský občan Patrick Sawyer, ktorému vírus diagnostikovali v júli a neskôr na jeho následky zomrel. Celkovo ebolu v Nigérii zistili 19 ľuďom, z nich siedmi na jej následky zomreli.

Podľa najnovšej štatistiky Svetovej zdravotníckej organizácie sa ebolou v západnej Afrike za posledné mesiace infikovalo už vyše 9000 ľudí, z ktorých vyše 4500 zomrelo.

Lajčák chce opäť pomôcť oblastiam postihnutým ebolou

Slovensko chce opäť pomôcť štátom bojujúcim s ebolou, ktorej už podľahli tisícky ľudí. „Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR poskytne oblastiam postihnutým vírusom ebola ďalšiu pomoc a o jej konkrétnej forme bude včas informovať,“ povedal v pondelok agentúre SITA tlačový odbor rezortu diplomacie.

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák už v septembri rozhodol o poskytnutí finančnej humanitárnej pomoci vo výške 15-tisíc eur regiónu západnej Afriky. Peniaze sme odovzdali prostredníctvom Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktorá je koordinátorom opatrení na boj s týmto vírusovým ochorením.

.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Miroslav Lajčák