Vládu japonského premiéra Abeho opustili dve ministerky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
šinzo abe
Japonský premiér Šinzo Abe. Foto: SITA/AP

TOKIO 20. októbra (WEBNOVINY) – Japonskú vládu premiéra Šinza Abeho opustili v pondelok dve ministerky. Ministerka hospodárstva, obchodu a priemyslu Juko Obučiová odstúpila pre podozrenia zo sprenevery fondov určených na politickú činnosť.

Ministerka spravodlivosti Midori Matsušimaová zas rezignovala pre obvinenia z porušovania volebných zákonov. Abe už vymenoval nového ministra vplyvného rezortu hospodárstva, ktorým sa stal Joiči Mijazawa. Doteraz pracoval ako poslanec vládnej Liberálno-demokratickej strany.

Rezignácie boli otrasom pre vládu premiéra Abeho, ktorý dúfa, že aj druhú ministerku v čo najkratšom čase nahradí. Kabinet totiž čakajú kľúčové rozhodnutia o zvýšení DPH ako aj o opätovnom spustení jadrových elektrární uzavretých po tragédii vo Fukušime.

Obučiová a Matsušimaová boli dve z piatich žien v Abeho kabinete. Obučiovú mnohí označovali za budúcu premiérku krajiny. Práve ona mala na starosti energetiku a spustenie jadrových elektrární, čo môže jej odstúpenie oddialiť.

O jej rezignácii sa špekulovalo už niekoľko dní po kritike, že finančné dary utratila na veci nesúvisiace s politikou, napríklad na nákup kozmetiky či ošatenia. Rozpad Obeho vlády môže viesť k poklesu jeho preferencií, ktoré momentálne dosahujú 48,1 percenta.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať