Vláda USA desaťročia platila nacistom za odchod z krajiny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Belzec nacisti
Nacistickí dozorcovia v tábore Belzec. Foto: SITA/AP

WASHINGTON 20. októbra (WEBNOVINY) – Americká vláda desiatky rokov tolerovala vyplácanie sociálnych dávok nemeckým vojnovým zločincom, ktorí nemalé finančné prostriedky dostávali v rámci dohody o opustení amerického územia a zachovania príjmu. Vyplýva to zo zistení americkej tlačovej agentúry Associated Press, ktorá ich zverejnila v nedeľu.

Podľa jej zistení sa tak dialo vďaka diere v zákonoch, čo vytvorilo platformu pre ministerstvo spravodlivosti v záujme rýchleho zbavenia sa nacistov a preskočenia zdĺhavého procesu odoberania občianstva. Podľa AP sa to od roku 1979 týkalo takmer 40 z celkovo 70 ľudí, ktorí opustili USA.

Minimálne štyria sú údajne dodnes nažive a v Európe si užívajú dávky presahujúce výšku 15-tisíc dolárov ročne. Celkovo sa suma vyplatená nacistom podľa AP vyšplhala na „milióny dolárov“.

USA sa vojnových zločincov z čias druhej svetovej vojny chceli čo najrýchlejšie zbaviť, keďže ich za zločiny spáchané v Európe nemohli súdiť. Vyzvali ich preto na opustenie krajiny na americký pas a následné dobrovoľné vzdanie sa amerického občianstva. Odvtedy sa nepodarilo zákon zamedzujúci ďalšie vyplácanie dávok presadiť.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať