Každých päť minút zahynie násilnou smrťou jedno dieťa

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Dieťa, chudoba
Foto: SITA, AP

LONDÝN 25. októbra (WEBNOVINY) – V dôsledku násilia zomrie na svete každých päť minút jedno dieťa, len málo z nich však vo vojnových zónach. Vyplýva to zo správy Detského fondu OSN (UNICEF).

Až 75 percent z odhadovaných 345 úmrtí za deň sa odohrá v krajinách, kde je mier, uvádza správa. „Zisťujeme fakt, že deti zažívajú extrémne násilie v každodennom živote, a síce všade,“ uviedla pre agentúru Reuters Susan Bissellová, šéfka sekcie ochrany detí v UNICEF.

Podľa správy sa milióny mladých pod 20 rokov necítia doma, na školách a vo svojich komunitách v bezpečí. Agentúra OSN z toho viní rýchlu urbanizáciu, nezamestnanosť mladých a rastúcu nerovnosť.

Podľa dokumentu deti, ktoré sú vystavené násiliu, majú mozgovú činnosť podobnú vojakom vystaveným bojom a viac než 30 percentám z nich hrozí dlhodobý posttraumatický stres.

Správa tiež zistila, že najčastejšími obeťami násilia sú tí, čo žijú v chudobe. Nedospelý chlapec v Latinskej Amerike je tak 70-krát viac ohrozený možnou vraždou ako jeho rovesník v Británii. UNICEF navyše poukazuje na to, že len 41 krajín má vyslovený zákaz násilia proti deťom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie UNICEF Detský fond OSN