Ukrajina poprela zostrelenie Boeingu ich raketovým systémom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Boeing 777
Kus zo zostreleného boeingu na ukrajinsko-ruských hraniciach. Foto: SITA/AP

KYJEV 21. októbra (WEBNOVINY) – Ukrajinská vláda v pondelok poprela medializované tvrdenia, že ruskí povstalci zostrelili malajzijské lietadlo raketovým systémom patriacim ukrajinskej armáde.

Podľa Kyjeva sú týždenníkom Spiegel zverejnené informácie odvolávajúce sa na zistenia nemeckej tajnej služby BND nesprávne. Ministerstvo obrany totiž tvrdí, že systém BUK, ktorým malo byť lietadlo zostrelené, z regiónu Doneck presunuli tri týždne pred incidentom.

Na leteckej základni, odkiaľ mali separatisti BUK údajne získať, podľa Ukrajincov zostali iba staré a nepoužiteľné zbrane. Preto nemohli byť 17. júla neďaleko Donecka použité proti stroju Boeingu 777, ktorý sa zrútil na východnej Ukrajine.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Malajzijské lietadlo smerujúce z Amsterdamu do Kuala Lumpuru sa zrútilo 17. júla v nepokojnej časti Ukrajiny, pričom zahynulo všetkých 298 ľudí na palube. Západ obviňuje z činu proruských povstalcov, ktorých podľa neho priamo podporuje vláda v Moskve, tá to však odmieta.

Nájdené telá obetí zhromaždili v Holandsku, odkiaľ pochádzalo takmer 200 cestujúcich. V septembri zverejnená predbežná správa o okolnostiach pádu z dielne Holanďanov hovorí o poškodení plášťa stroja Boeing 777 počas letu množstvom objektov letiacich vysokou rýchlosťou.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať