Séverná Kórea nečakane prepustila Američana, dvaja sú zajatí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Jeffrey Fowle
Kórejská ľudovodemokratická republika nečakane prepustila Jeffreyho Fowlea. Foto: SITA/AP

WASHINGTON 22. októbra (WEBNOVINY) – Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) nečakane prepustila Jeffreyho Fowlea, jedného z troch Američanov zadržiavaných v krajine. V utorok o tom informovali samotné Spojené štáty.

USA vyzvali režim aby prepustil aj ďalších väzňov

Hovorca Bieleho domu Josh Earnest prepustenie Fowleho privítal, zároveň však vyzval komunistický režim, aby pustil na slobodu aj zvyšných dvoch občanov USA.

„Napriek tomu, že ide o pozitívne rozhodnutie… Stále sledujeme pokračujúce zadržiavanie Kennetha Baeho a Matthewa Millera a opäť vyzývame KĽDR, aby ich okamžite prepustila,“ uviedol Earnest.

Muža zadržali za zabudnutú Bibliu

Päťdesiatšesťročného Fowlea zadržali v máji po tom, ako si v nočnom klube v severokórejskom meste Čong-čin zabudol Bibliu. Millera zatkli ešte v apríli, krátko na to ho obvinili zo špionáže a odsúdili na nútené práce. Najdlhšie zadržiavaným občanom USA v KĽDR je Bae, kórejsko-americký misionár zatknutý v novembri 2012 a odsúdený na 15 rokov nútených prác.

Zatiaľ nie je jasné, čo viedlo Severnú Kóreu k prepusteniu Fowlea. Američania odmietli poskytnúť detaily rozhovorov o jeho prepustení s odôvodnením, že by to mohlo ohroziť rokovania o Baeovi a Millerovi. Vyjednanie Fowleho slobody sa podarilo s pomocou diplomatov zo Švédska, ktoré má v Pchjongjangu vlastné diplomatické zastúpenie a s podobnými prípadmi Američanom pomohlo aj v minulosti.

KĽDR prepustila Jeffreyho Fowlea.
Foto: SITA/AP

Američana prepustili po zvážení opakovaných Obamových žiadostí

Severokórejský líder Kim Čong-un prepustil Američana po zvážení opakovaných žiadostí zo strany amerického prezidenta Baracka Obamu. V stredu to uviedla štátna tlačová agentúra KCNA.

„Odsúdenca sme odovzdali americkej strane podľa platných právnych postupov,“ píše KCNA.

Americký minister zahraničia John Kerry reagoval vyhlásením, že ak bude súčasný vývoj pokračovať, KĽDR a USA sa môžu vrátiť k rokovaniam. „Spojené štáty sú na to plne pripravené,“ povedal.

Okrem severokórejského jadrového programu je jedným z najspornejších bodov medzi KĽDR a USA práve zadržiavanie ďalších dvoch Američanov v KĽDR. Kerry podľa vlastných slov dúfa, že severokórejské vedenie sa rozhodne čo najskôr prepustiť aj ich.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe John KerryKim Čong-un