Video: Američania zhodili zbrane radikálom Islamského štátu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Islamský štát
Členovia Islamského štátu sa zmocnili balíka s americkými zbraňami. Foto: SITA/AP

WASHINGTON 22. októbra (WEBNOVINY) – Pentagon v stredu potvrdil, že dva z balíkov zhodené kurdským bojovníkom brániacim sýrske hraničné mesto Kobane sa nedostali k svojmu cieľu. Jeden z nich neskôr zničil nálet a ďalší podľa všetkého získal Islamský štát. „Včera sme oznámili, že jeden balík zblúdil a bol zničený. Ďalej sme zistili, že druhý balík zblúdil tiež a pravdepodobne padol do rúk nepriateľa,“ uviedol hovorca Pentagonu Steve Warren. Podľa jeho slov sa Kurdom podarilo do obliehaného mesta zhodiť 26 balíkov pomoci, ktoré sa k svojim cieľom dostali.

Pentagon pôvodne informoval, že kurdským bojovníkom zhodil 28 balíkov zbraní, munície, zdravotníckych potrieb a ďalšieho vybavenia, ktoré poskytli kurdské úrady v Iraku. Sunnitskí povstalci však následne zverejnili video, ako si prezerajú obsah balíka, v ktorom boli ručné granáty a ďalšie zbrane.

Zverejnené video zobrazuje sunnitských povstalcov prezerajúcich si obsah balíka, v ktorom boli ručné granáty a ďalšie zbrane. Hovorkyňa ministerstva zahraničia USA Marie Harfová v tejto súvislosti poznamenala, že autenticita nahrávky zatiaľ nebola potvrdená a mohlo by ísť o propagandu.

Turecko kritizovalo americkú pomoc

Turecký prezident Tayyip Erdogan následne vyhlásil, že nebolo správne, že Spojené štáty zhodili vojenskú pomoc Kurdom brániacim sýrske hraničné mesto, keďže niektoré zbrane sa dostali do rúk Islamského štátu. Americké letectvo však podľa Pentagonu stratený balík lokalizovalo a počas náletu zničilo.

„Čo sa tu stalo, sa ukázalo byť nesprávne. Prečo sa tak stalo? Lebo niektoré zo zbraní, ktoré zhodili z tých (vojenských lietadiel) C-130, získal IŠ,“ povedal Erdogan na tlačovej konferencii v Ankare.

Na otázku týkajúcu sa umožnenia prechodu irackej Pešmergy Erdogan povedal, že navrhol tento krok cez víkend v telefonickom rozhovore s prezidentom USA Barackom Obamom. „Je pre mňa ťažké pochopiť, prečo je pre nich Kobane také strategické, pretože tam nie sú žiadni civilisti, len asi 2000 bojovníkov,“ uviedol. „Najprv Pešmerge nepovedali áno, potom však povedali čiastočné áno a my sme povedali, že pomôžeme“. Erdogan dodal, že rokovania o detailoch prechodu irackých kurdských bojovníkov cez Turecko pokračujú.

Islamský štát pácha na jezídioch genocídu, vyhlásilo OSN

Organizácia Spojených národov (OSN) v utorok obvinila Islamský štát z páchania genocídy na menšine jezídiov v Iraku.

„Fakty nasvedčujú tomu, že činy proti jezídiom by sa mohli označiť za pokus o genocídu,“ povedal zástupca šéfa OSN pre ľudské práva Ivan Šimonovič.

Obrazom: Svet bojuje proti členom Islamského štátu

Islamisti podľa neho jezídiov buď nútia konvertovať na islam, alebo ich zabíjajú. V médiách sa pred časom objavili správy o tisícoch vrážd jezídiov zo strany členov IŠ, pričom niektorých vyznávačov starodávneho náboženstva pochovali zaživa.

OSN podľa konvencie z roku 1948 považuje genocídu za vedomé vyvražďovanie časti, alebo celej národnej, etnickej, rasovej alebo náboženskej skupiny.

Kurdi
Foto: SITA/AP

Kurdský parlament schválil vyslanie milícií do sýrskeho Kobane

Poslanci irackého Kurdistanu schválili v stredu vyslanie kurdských jednotiek do sýrskeho mesta Kobane, ktoré už týždne obliehajú povstalci z radikálnej skupiny Islamský štát (IŠ). Kurdský prezident Masúd Barzání požiadal ešte v utorok večer tamojší parlament, aby povolil nasadenie kurdských milícií Pešmerga v Sýrii, kde sa pripoja k boju proti bojovníkom z IŠ.

„Parlament sa zhodol, že čo najskôr vyšleme jednotky Pešmergy do Kobane,“ povedal poslanec Mahmúd Hadží Umír. Kurdské milície by mali ísť do Sýrie cez Turecko a podľa niektorých zdrojov budú vybavené ťažkými zbraňami. Hovorca kurdskej regionálnej vlády Džabár Jawár už v pondelok vyhlásil, že milície Pešmerga sú pripravené vyslať svoje jednotky do Kobane.

Turecko v pondelok oznámilo, že napokon predsa len povolí irackým Kurdom, aby prekročili jeho hranice a bojovali v sýrskom meste Kobane proti extrémistom z IŠ. Turecký minister zahraničných vecí Mevlut Cavusoglu však nepovedal, akým spôsobom chce Ankara pomôcť Kurdom dostať sa do extrémistami obliehanej oblasti.

Turecko pritom až doteraz kurdským bojovníkom z milícií Pešmerga nedovolilo bojovať v Sýrii. Obáva sa totiž posilnenia separatistickej Kurdskej strany pracujúcich (PKK), ktorá už desiatky rokov bojuje za väčšiu autonómiu. PKK považovaná Tureckom za teroristickú organizáciu totiž udržiava úzke vzťahy s milíciami brániacimi Kobane.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Mevlüt ČavušogluTayyip Erdogan
Firmy a inštitúcie Islamský štátOSN Organizácia Spojených národov