Juncker odňal maďarskému komisárovi oblasť ľudských práv

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Tibor Navracsics
Kontroverzný maďarský kandidát na post eurokomisára Tibor Navracsics bude mať na starosti len oblasť vzdelávania, kultúry, mládeže a športu. Foto: SITA/AP

ŠTRASBURG 22. októbra (WEBNOVINY) – Kontroverzný maďarský kandidát na post eurokomisára Tibor Navracsics bude mať na starosti len oblasť vzdelávania, kultúry, mládeže a športu.

Agendu ľudských práv prevezme grécky komisár Dimitris Avramopoulos, ktorý bude zodpovedný aj za migráciu. Oznámil to v stredu v Bruseli predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.

Umelci z viacerých krajín EÚ v pondelok žiadali Junckera o úplné vylúčenie Navracsicsa z novej zostavy výkonného orgánu Únie. Ako dôvod uviedli jeho vzťah s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Podľa textu petície podpísanej umelcami sa Navracsics „aktívne zúčastňoval na politickom programe, ktorý sa obracal chrbtom k ľudským právam, zrádzal spoločné európske hodnoty, obmedzoval slobodu prejavu, odmietal kultúrnu rozmanitosť a zastrašoval oblasť kultúry“.

Podľa názoru európskych hudobníkov, dirigentov či choreografov jeho nominácia vyvolala „veľkú vlnu sklamania a obáv naprieč politickým a kultúrnym sektorom v Európe“, uvádza portál eubusiness.com.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jean-Claude JunckerTibor Navrácsics
Firmy a inštitúcie EK Európska komisia