Nedáme sa zastrašiť, odkazuje teroristom kanadský premiér

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ottawa
Obeťami teroristov sa stali vojaci strážiaci vojnový pamätník. Foto: SITA/AP

OTTAWA 23. októbra (WEBNOVINY) – Kanadský premiér Stephen Harper vyjadril v stredu odhodlanie „nedať sa zastrašiť“ zo strany teroristov po tom, ako sa tento týždeň stali ich obeťou dvaja vojaci. Zároveň vyjadril nádej, že v nasledujúcich dňoch bude jasné, či útočník konal sám, alebo mal komplicov.

„Tohtotýždňové incidenty nám desivým spôsobom pripomínajú, že Kanada nie je imúnna voči teroristickým útokom, aké sme videli aj inde vo svete,“ vyhlásil Harper. Útoky na predstaviteľov bezpečnostných zložiek sú podľa neho „útokom na naše hodnoty, spoločnosť a aj na nás Kanaďanov“.

Obrazom: Ottawa čelí útokom ozbrojencov, zastrelili dvoch ľudí

Incident sa stal v stredu ráno, keď muž vyzbrojený puškou začal strieľať na dvoch vojakov strážiacich vojnový pamätník v kanadskom hlavnom meste Ottawa. Jeden z nich zraneniam podľahol a ďalších troch ľudí museli hospitalizovať.

Niekoľko minút po útoku sa streľba ozývala aj v neďalekej budove parlamentu. Útočníka s tvárou zahalenou šatkou tam zastrelil člena miestnej bezpečnostnej ochranky. Páchateľa identifikovali ako 32-ročného Michaela Zehafa-Bibeaua. Úrady mu pred časom odobrali pas pre podozrenia, že podporuje extrémistických islamistov.

Stredajší útok sa stal deň po tom, ako radikálny moslim vrazil v Québecu do dvoch vojakov, pričom jedného zabil. Útočníka usmrtila polícia.

Stephen Harper
Foto: SITA/AP

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Stephen Harper