Čína a Irán sa zblížili, rozvíjajú vojenskú spoluprácu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Cina cinska vlajka
Foto: SITA/AP

PEKING 23. októbra (WEBNOVINY) – Čínsky minister obrany sa vo štvrtok stretol v Pekingu s veliteľom iránskeho námorníctva, čo je znak zbližovania čínskej a iránskej armády.

Stretnutie sa koná po spoločnom námornom cvičení v Perzskom zálive v septembri, keď prvýkrát v histórii zakotvili dve čínske vojnové lode v iránskom prístave Bandar Abbás. Podľa čínskeho ministerstva obrany minister Čchang Wan-čchwan povedal počas stretnutia iránskemu admirálovi Habibolláhovi Sajjariímu, že „Čína dúfa v pragmatickú spoluprácu a neprerušený rozvoj spojenia medzi čínskou a iránskou armádou“.

Podľa Sajjariího Irán dáva veľký dôraz na vzťahy s Čínou a rovnako verí v upevnenie vojenských spolupráce, najmä v oblasti námorníctva. Podľa expertov námorná spolupráca dvoch krajín má za cieľ posilniť iránsku vojnovú silu v Perzskom zálive a rovnako podporiť čínsky plán rozšírenia vplyvu a prítomnosti mimo východnej Ázie.

Čína ako jeden z účastníkov jadrových rokovaní s Iránom opakovane vyzýva na dosiahnutie dohody a zrušenie sankcií OSN na Irán pre podozrenie, že vo svojich zariadeniach vyrába jadrové zbrane.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie OSN Organizácia Spojených národov