Jaceňuk sa obáva, že Rusko môže narušiť nedeľňajšie voľby

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Arsenij jaceňuk
Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk poznamenal, že nemôžu veriť nikomu, obzvlášť nie Rusom. Foto: SITA/AP

KYJEV 23. októbra (WEBNOVINY) – Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk vo štvrtok varoval pred možnosťou, že sa Rusko bude snažiť narušiť priebeh nedeľňajších parlamentných volieb na Ukrajine, a preto nariadil plnú bezpečnostnú mobilizáciu na zabránenie „teroristických činov“.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

„Je zjavné, že snahy destabilizovať situáciu budú z ruskej strany pokračovať. Neboli úspešné počas májových prezidentských volieb…no ich plány zostali,“ povedal premiér na stretnutí hlavných šéfov bezpečnosti s pozorovateľmi volieb. „Potrebujeme plnú mobilizáciu celého zákonodarného systému na zabránenie narušenia volebného procesu a všetkých snáh o teroristické činy počas volieb.“ Jaceňukove varovania zvýšia pravdepodobne napätie pred nedeľňajšími prvými parlamentnými voľbami od nepokojov v Kyjeve, ktoré prinútili vtedajšieho Moskvou podporovaného prezidenta Viktora Janukovyča utiecť do Ruska. „Realita je, že čelíme ruskej agresii a máme pred sebou ďalšiu výzvu…uskutočnenie parlamentných volieb.“

Minister vnútra Arsen Avakov povedal, že na pokojný priebeh volieb v krajine so 46 miliónmi obyvateľov bude dozerať 61 000 policajtov, 4000 z nich bude členov špeciálnych jednotiek schopných okamžite reagovať na hrozbu teroristického činu.

Proruskí separatisti plánujú organizovať separátne voľby 2. novembra v oblastiach, ktoré majú na východe Ukrajiny pod kontrolou a ktoré sa snažia od Ukrajiny odtrhnúť.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Arsenij Jaceňuk