Eurokomisia sľúbila milióny na nájdenie vakcíny proti ebole

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ebola
Foto: SITA/AP

BRUSEL 23. októbra (WEBNOVINY) – Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso vo štvrtok oznámil vyčlenenie takmer 25 miliónov eur v záujme nájdenia vakcíny a liečby vírusu ebola, ktorý si vyžiadal už takmer 5000 obetí. Podľa končiaceho šéfa výkonného orgánu únie ide o „preteky s časom“, a preto budú prostriedky uvoľnené rýchlo s cieľom začať s hľadaním vakcíny „čo najskôr“.

Portugalský expremiér zdôraznil, že „musíme reagovať na závažnú situáciu a v rovnakom čase mať pripravenú dlhodobú odpoveď“. Členské štáty EÚ spolu s EK dosiaľ ponúkli stovky miliónov eur na boj proti smrtiacemu vírusu. Na aktuálne sa začínajúcom summite EÚ v Bruseli by sa prítomní lídri navyše mali zhodnúť na koordinátorovi pre riešenie krízy.

Obrazom: Ebola naháňa strach, zomreli tisíce ľudí

Ebola je jedným z najobávanejších vírusových ochorení na svete, keďže sa prakticky nedá liečiť a neexistuje proti nej účinná očkovacia látka. Prejavuje sa zvracaním a hnačkou ako aj vnútorným a vonkajším krvácaním. Úmrtnosť môže dosahovať až 90 percent, v prípade terajšej epidémie je však zhruba 70-percentná. Vírus si v štátoch západnej Afriky od decembra 2013 vyžiadal už životy takmer 5000 ľudí, ďalších desaťtisíc sa nakazilo.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe José Manuel Barroso
Firmy a inštitúcie EK Európska komisia