Guvernér štátu Guerrero po zmiznutí študentov odstupuje

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Guvernér štátu Guerrero po zmiznutí študentov odstupuje
Vysokoškolskí študentipália portrét guvernéra štátu Guerrero Ángela Aguirre. Foto: SITA/AP

MEXIKO 24. októbra (WEBNOVINY) – Guvernér juhomexického štátu Guerrero, kde po zrážkach s políciou v septembri zmizlo 43 študentov, oznámil svoje odstúpenie. Ángel Aguirre vyjadril nádej, že tento krok vytvorí „lepšiu politickú klímu na nájdenie riešenia krízy“.

Guvernér čelil rastúcej kritike od zmiznutia študentov v meste Iguala 26. septembra. Svedkovia uviedli, že ich naposledy videli, ako ich nahnali do policajných vozidiel. Počas zrážok zahynulo šesť ľudí. Mexický generálny prokurátor Jesús Murillo Karam vo štvrtok povedal, že v štáte sú očividne pevné prepojenia medzi politikmi, políciou a drogovými gangmi. Zatykače boli vydané na starostu Igualy Josého Luisa Abarcu, jeho ženu a policajného šéfa mesta. Sú podozriví z toho, že nariadili polícii odovzdanie študentov miestnym gangom. Všetci traja podozriví sú na úteku.

Študenti zmizli v Iguale počas protestov proti diskriminácii vidieckych učiteľov. V rovnaký deň organizovala podujatie v meste starostova žena. Médiá dlho špekulovali, že tieto dve udalosti spolu súvisia. Prokurátor Murillo Karam povedal, že policajti dostali príkaz zabrániť študentom, aby narušili podujatie starostovej ženy. Polícia spustila na autobusy s prichádzajúcimi demonštrantami paľbu, pričom zabila troch z nich ako aj troch ľudí vo vedľajších autách. Študenti sa snažili utiecť, časť však zadržali a vzali na policajnú stanicu. Podľa prokurátora ich následne členovia gangov naložili do dodávok a odviezli do Pueblo Viejo, kde následne našli viacero masových hrobov. V súčasnosti prebiehajú forenzné testy. V súvislosti s prípadom doteraz zadržali 52 osôb vrátane policajtov i gangstrov, uvádza stanica BBC.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať