Tusk si nespomína na rozhovor s Putinom o rozdelení Ukrajiny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin prišiel na slávnostnú večeru v momente, keď predseda Európskej rady Herman Van Rompuy prednášal slávnostný prípitok. Foto: SITA/AP

VARŠAVA 24. októbra (WEBNOVINY) – Bývalý poľský premiér a budúci stály predseda Európskej rady Donald Tusk v piatok poprel, že by sa s ruským prezidentom Vladimirom Putinom rozprával o „podelení“ si Ukrajiny. Reagoval tým na vyhlásenia poľského exministra zahraničných vecí Radoslawa Sikorského, ktorý ich však tento týždeň rovnako poprel.

„Na žiadnej schôdzke s prezidentom Putinom nezaznel podobný návrh,“ vyhlásil Tusk. „Celá táto historka svedčí o tom, že ľudská pamäť vie byť niekedy zradná,“ dodal v narážke na predošlé vyhlásenia Sikorského, ktorého podľa vlastných slov „zradila pamäť“.

Sikorski ešte v nedeľu v rozhovore pre americký portál Politico vyhlásil, že Putin na schôdzke z roku 2008 Tuskovi navrhol rozdelenie Ukrajiny medzi Varšavu a Moskvu. „Povedal, že Ukrajina je umelá krajina a Ľvov je poľské mesto a mali by sme to spoločne vyriešiť,“ povedal Sikorski, ktorý Tuska na návšteve Ruska sprevádzal ako vtedajší šéf poľskej diplomacie. „Veľmi veľmi jasne sme im dali najavo, že s tým nechceme mať nič spoločné,“ dodal.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Sikorského slová ešte viac naštrbili napäté vzťahy medzi Moskvou a Varšavou. Poľská vláda dlhodobo obviňuje Putina z podielu na ukrajinskej kríze a z priamej podpory tamojších proruských separatistov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Donald TuskVladimir Putin