Únia je krvilačný upír, Briti musia vrátiť miliardy eur

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Britania
Foto: Ilustračné foto SITA, AP

BRUSEL 24. októbra (WEBNOVINY) – Britský premiér David Cameron v piatok odmietol zatiaľ neoficiálnu požiadavku EÚ, aby Londýn do jej rozpočtu vrátil viac ako dve miliardy eur.

Stať sa tak podľa Camerona má do prvého decembra. Predseda vlády Spojeného kráľovstva sa o požiadavke doplatiť prostriedky podľa svojich slov dozvedel vo štvrtok počas prítomnosti na summite EÚ.

Cameron označil situáciu za neprijateľnú

Celú vec označil za „úplne neprijateľnú“ a to najmä vo svetle už tak nespokojných Britov s fungovaním a ďalším zotrvaním krajiny v únii. Podobnej požiadavke ako Británia čelí aj Holandsko, ktoré musí vrátiť 300 miliónov eur.

Naopak, Nemecko a Francúzsko by mali z rozpočtu EÚ na základe prehodnotení aktuálnych hospodárskych údajov dostať naspäť stovky miliónov eur.

Známy britský europoslanec Nigel Farage v piatok neváhal úniu označiť za „krvilačného upíra cicajúceho krv britských daňových poplatníkov“, ktorých označil za „nevinné obete“.

Britská ekonomika rastie

Dôvodom požiadavky EÚ je rozdielny stav hospodárstva spomínaných krajín v súvislosti s platbami do celounijného rozpočtu. Kým britská ekonomika rastie, nemecká a francúzska klesajú respektíve stagnujú.

Británia si však už takmer 30 rokov využíva takzvaný rabat, na základe ktorého dostáva naspäť miliardy eur ročne ako kompenzáciu za čerpanie podpory poľnohospodárstva ostatnými členskými krajinami.

Odškodné bolo schválené aj preto, že v tom čase bola Británia jedným z najchudobnejších členov vtedajšieho Európskeho hospodárskeho spoločenstva, predchodcu EÚ.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe David CameronNigel Farage