Taliani štrajkujú, nepáčia sa im premiérove reformy a škrty

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Renzi matteo
Nový talianský premiér Matteo Renzi. Foto: SITA/AP

RÍM 24. októbra (WEBNOVINY) – Ulicami talianskych miest v piatok pochodovali štrajkujúci odporcovia škrtov vo verejných službách a reforiem pracovného trhu, ktoré navrhuje tamojší premiér Matteo Renzi.

Dvadsaťštyrihodinová akcia organizovaná odborovým zväzom USB sa týka predovšetkým sektoru dopravy, pričom narušila premávku vlakov a linkových autobusov. Pred možným rušením spojov počas dňa varovali aj britské nízkonákladové aerolínie EasyJet. Rozsiahlejšie protesty sa v Taliansku očakávajú v sobotu, keď pozýva svojich členov do ulíc najväčší odborový zväz v krajine CGIL.

Renzi koncom septembra získal politickú podporu pre svoje návrhy zmeniť pravidlá ochrany pracovných miest, ktoré podľa kritikov odrádzali podniky od prijímania nových zamestnancov a prispievali tak k nepriaznivému vývoju hospodárstva.

Odbory, ale aj ľavicovo zameraní členovia Renziho Demokratickej strany reagujú pobúrene a tvrdia, že oslabovanie zamestnaneckých práv nerieši príčiny desiatky rokov trvajúcej ekonomickej stagnácie.

Plagáty povylepované v celom Ríme a iných talianskych mestách vyobrazujú Renziho so šéfom automobilky Fiat Sergiom Marchionnem a ministerkou verejnej správy Mariannou Madiovou, ktorých tváre dopĺňa slogan „Prepusťme ich z náležitého dôvodu“, čo je narážkou na formuláciu používanú vo výpovediach.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Matteo Renzi