Rakúšania odhalili pamätník dezertérov Hitlerovej armády

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Rakúsky prezident sa ospravedlnil členom rakúskej armády
Odhalený pamätník mužom, ktorý odmietli bojovať na strane Hitlera. Pamätník v tvare X je umiestnený v centre hlavného mesta. Foto: SITA/AP

VIEDEŇ 24. októbra (WEBNOVINY) – Rakúsky prezident Heinz Fischer sa v piatok v mene celej krajiny symbolicky ospravedlnil tisíckam členom rakúskej armády, ktorí počas druhej svetovej vojny odmietli bojovať za nacistické Nemecko.

Hlava Rakúska tak urobila pri príležitosti odhalenia vôbec prvého pamätníka mužom, ktorých za zradu v podobe dezercie odsúdili na smrť. Podľa Fischerových slov bolo ich označovanie za zradcov „niečo, za čo sa musíme ospravedlniť a hanbiť“.

Ich pamiatku bude pripomínať veľký šedý pamätník v tvare X umiestnený v centre hlavného mesta. Reputáciu Hitlerových odporcov v radoch armády v roku 2009 formálne očistil aj parlament. Na strane ríšskeho vodcu Adolfa Hitlera však bojovali státisíce Rakúšanov.

Po prvej svetovej vojne na troskách Rakúsko-Uhorska vznikla prvá rakúska republika, ktorá však zápasila s veľkými hospodárskymi problémami a politickou nestabilitou. V roku 1933 bol nastolený autokratický režim, ktorý čelil vzostupu nacizmu prenikajúceho zo susedného Nemecka.

Pokus o prevrat najprv síce zlyhal, no v roku 1938 Hitler Rakúsko takzvaným anšlusom pripojil k Tretej ríši, čo väčšina obyvateľov privítala. Po porážke nacistov bolo Rakúsko podobne ako Nemecko obsadené spojencami a rozdelené do okupačných zón. Plnú suverenitu opätovne získalo až v roku 1955.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Heinz Fischer