Krajinu čaká prepúšťanie, Gréci vyhlásili generálny štrajk

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Grécko
Grécko schválilo reformné opatrenia. Foto: SITA/AP

ATÉNY 27. októbra (WEBNOVINY) – Dva najväčšie odborové zväzy v Grécku na pondelok ohlásili 24-hodinový generálny štrajk. Protest je namierený proti plánovanej vlne prepúšťania a zmenám v dôchodkovom systéme, ktoré od Grékov požaduje trojica poskytovateľov medzinárodnej finančnej pomoci.

Mal by sa preto časovo prekrývať s návštevou inšpektorov Európskej komisie, Európskej centrálnej banky a Medzinárodného menového fondu (MMF) v Aténach. Všeobecná konfederácia gréckych pracovníkov (GSEE) pokrývajúca súkromný sektor a Konfederácia zväzov verejných zamestnancov (ADEDY) uskutočnili generálny štrajk naposledy v apríli.

Rozsiahlejšie protesty proti vládnej politike šetrenia sú v Grécku čoraz zriedkavejšie, čo je interpretované ako prejav skleslosti a rezignácie verejnosti. Podľa piatkového vyjadrenia generálneho tajomníka GSEE Níkosa Kioutsoúkisa bude najnovšia akcia odkazom pre Atény, EÚ a MMF, že „Gréci toho už viac neznesú“. „Pre pracovníkov a nezamestnaných nie je žiadne svetlo na konci tunela,“ povedal pre agentúru Reuters.

Šesť rokov trvajúca recesia doplnená výrazným znižovaním platov a dôchodkov mala za následok zmenšenie gréckej ekonomiky približne o štvrtinu a zvýšenie nezamestnanosti na vyše 26 percent.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať