Existencia Egypta je v ohrození, tvrdí prezident as-Sísí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
V Egypte opäť tiekla krv, zomreli ďalší ľudia
V Káhire polícia zasahovala proti protivládnymi protestom slzotvorným plynom a varovnými výstrelmi do vzduchu, pričom tu zomreli štyria ľudia. Ďalší dvaja zahynuli v južnom meste Minja a jedna žena podľahla zraneniam v Alexandrii. Foto: SITA/AP

KÁHIRA 25. októbra (WEBNOVINY) — Egyptský prezident Abd al-Fattáh as-Sísí v sobotu vyhlásil, že džihádisti ohrozujú existenciu Egypta. Vyjadril sa tak po tom, čo pri piatkových útokoch na Sinaji zahynuli tri desiatky vojakov. V naživo vysielanom televíznom prejave as-Sísí tiež povedal, že proti Egyptu je vedené „veľké sprisahanie“, za ktorým stoja „externé sily“.

Jeho cieľom je „zlomiť Egypt a Egypťanov…Egypt vedie vojnu o existenciu“, uviedol prezident. Zároveň prisľúbil prijatie tvrdých opatrení, ktoré zbavia krajinu militantov. Po piatkových útokoch zaviedla vláda v častiach Sinaja trojmesačný výnimočný stav s čiastočným zákazom vychádzania a prezident vyhlásil trojdňový smútok.

Egyptská armáda spustila veľkú vojenskú kampaň proti militantom na severnom Sinaji minulý rok po zvrhnutí prezidenta Muhammada Mursího z Moslimského bratstva, ktorému odňali moc po masových protestoch proti jeho vláde. Útoky islamistov na Sinaji sa odvtedy vystupňovali.

Piatkový útok na jedno z kontrolných stanovíšť egyptskej armády na Sinajskom polostrove neprežilo 33 vojakov, čo predstavuje najkrvavejšiu udalosť svojho druhu v Egypte za posledné desaťročia.

K zodpovednosti sa zatiaľ nikto neprihlásil, v minulosti však podobné akcie proti egyptským bezpečnostným silám podnikala najaktívnejšia militantná skupina v krajine Ansár Bajt al-Makdis (Pomocníci Jeruzalema).

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Abd al-Fattáh as-Sísí