Kurdskí militanti zastrelili v Turecku vojakov v civile

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kurdi sa musia brániť pred bojovníkmi Islamského štátu
Povstalci zo sunnitskej extrémistickej skupiny Islamský štát obsadili sever Iraku. Plánujú tiež veľkú ofenzívu proti Kurdom. Na pozície militantov začalo v piatok útočiť aj americké letectvo. Foto: SITA/AP

ISTANBUL 25. októbra (WEBNOVINY) – Kurdskí militanti zabili v sobotu na juhovýchode Turecka troch vojakov. Informovali o tom turecké ozbrojené sily. Ide o ďalšiu ranu mierovým rokovaniam medzi Ankarou a povstalcami.

Stanovisko armády uvádza, že troch vojakov v civile zastrelili traja členovia „separatistickej teroristickej organizácie“, ako Turecko nazýva Stranu kurdských pracujúcich (PKK). Vojaci kupovali elektrické potreby pre vojenský post, na ktorom slúžili, uviedli médiá.

Incident sa odohral po tom, čo v piatok traja tureckí vojaci zastrelili troch bojovníkov PKK, keď títo podpálili dve vozidlá a elektráreň vo východnej provincii Kars a spustili paľbu na vojakov, ktorí ju opätovali.

Turecko, člen NATO, začalo mierové rokovania s väzneným vodcom kurdských militantov Abdullaha Öcalana v roku 2012. Tridsaťročné povstanie si vyžiadalo najmenej 40 000 obetí. Napätie medzi oboma stranami sa vystupňovalo opätovne po tom, čo Ankara odmietla pomôcť Kurdom v sýrskom hraničnom meste Kobane, ktoré ohrozujú militanti z Islamského štátu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia